Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vatten/havsmiljö

Så ska kommunen hantera förorenade områden när Umeå växer

Så ska kommunen hantera förorenade områden när Umeå växer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har reviderat kommunens handlingsplan för arbetet med Umeås förorenade områden. Till 2030 ska de 54 högst prioriterade områdena ha fått tillsyn. Och trycket ökar i takt med att allt fler områden blir föremål för nya byggplaner.

Det välbesökta naturreservatet Strömbäck-Kont har många miljöer med höga naturvärden. Här syns exempel på en naturlig strandäng som kan vara väldigt artrik.

Stärker skyddet för naturreservatet Strömbäck-Kont

Invasiva arter ska bekämpas, vitryggig hackspett gynnas och båtarna får hastighetsbegränsningar. Det är några av nyheterna när Umeå kommun beslutar om nya föreskrifter och en ny skötselplan för det populära naturreservatet Strömbäck-Kont.

Miljöinspektörer från Umeå kommun undersöker ett avlopp under ett tillsynsbesök.

Snart får 1 800 fastighetsägare ett brev om sitt avlopp

Nu tar Miljö- och hälsoskydd första steget i kommunens stora satsning på små avlopp. Totalt ska runt 5 700 avlopp få tillsyn under de kommande åren och i dagarna får de första fastighetsägarna ett brev hem till sig.

Fördubblad provtagning av ytvatten när Umeå växer

Umeå kommuns miljö- och hälsoskyddsnämd har fattat beslut om ett nytt treårigt miljöövervakningsprogram för ytvatten. Det nya programmet innebär en fördubbling av antalet provtagningar jämfört med tidigare år. – Umeå växer och det är viktigt att vi håller koll på den samlade effekten, säger Andreas Sjögren (S) mijlö- och hälsoskyddsnämndens ordförande i Umeå kommun.

PFAS på brandstationer i Umeå kommun

PFAS har påträffats vid undersökningar på brandstationerna i Umeå och Holmsund. Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd bedömer att föroreningarna inte innebär någon omedelbar risk för människors hälsa. Fler undersökningar krävs dock för att fördjupa riskbedömningen och få en tydligare bild av om och hur föroreningarna sprids.

Umeås smutsigaste bil koras under Stora biltvättarhelgen

Den 25-26 april är det ”Stora Biltvättarhelgen” för att uppmuntra fler till att tvätta bilen rätt och därmed minska giftiga utsläpp i naturen. Inför helgen kommer Umeå kommun och Umeva att kora Umeås smutsigaste bil. Vinnaren får en gratis biltvätt. Vi kommer också, som tidigare år, att överraska och tacka några Umeåbor som tvättar sina bilar på Gör-det-själv-hallar eller automattvättar.

Nya fakta om sjöars ekologiska status

Nya fakta om sjöars ekologiska status

Miljö- och hälsoskydd i Umeå konstaterar efter flera års provtagningar att många sjöar behöver bättre vattenkvalitet. Avan som är påverkad av jordbruk och kustsjön Gammbåtlänningen är i särskilt stort behov av åtgärder. Alla sjöars ekologiska status ska vara minst god senast år 2021, och inga sjöars status får försämras.

Enklare hantering av vattenverksamhet hos Umeå kommun

Enklare hantering av vattenverksamhet hos Umeå kommun

Umeå kommun tar över ansvaret för tillsyn över vissa vattenverksamheter från Länsstyrelsen. Fr o m 1/10 ska du anmäla till kommunen om du t ex ska anlägga en brygga. Motiv till ändringen är att vattenverksamhet ofta kräver andra tillstånd som idag ändå hanteras av kommunen, t.ex. strandskyddsdispens. Ändringen innebär att det blir en enklare hantering – både för den som anmäler och för kommunen.

Beröm och blommor till biltvättshjältar

Beröm och blommor till biltvättshjältar

En tredjedel av alla ca 30 miljoner biltvättar per år i Sverige sker i en tvätthall. Dessa biltvättshjältar hyllas av Miljö- och hälsoskydd och Umeva som under veckan delat ut blommor och beröm. Genom att tvätta bilen i tvätthall skonas Umeås bad- och fiskevatten från förorenat tvättvatten som annars orenat rinner ut via dagvattenledningarna när man tvättar bilen på gatan eller uppfarten.