Gå direkt till innehåll
Källorna till Stöcksjöns näringsbelastning utreds

Pressmeddelande -

Källorna till Stöcksjöns näringsbelastning utreds

Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutar om provtagning och källfördelningsanalys i Stöcksjön.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå kommun har beslutat att genomföra provtagning och källfördelningsanalys inom Stöcksjöns avrinningsområde under perioden 2025–2027. Syftet med projektet är att identifiera de största källorna till näringsbelastning och föreslå åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten i sjön.

Stöcksjön, belägen cirka en mil söder om Umeå, är ett viktigt friluftsområde som används för bad, fiske och rekreation. Sjön har dock problem med övergödning och försurning, vilket påverkar dess ekologiska status negativt.

– Projektet är viktigt för att säkerställa en god vattenkvalitet även i Stöcksjön och kvalitetssäkra sjöns värde som rekreationsområde, både för dem som bor där och för besökare, säger Andreas Sjögren (S), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Provtagningen kommer att genomföras vid sex tillfällen på 25 olika platser under ett år. Resultaten från källfördelningsanalysen kommer sedan ligga till grund för framtida åtgärder, såsom restaurering av våtmarker, förbättrade avloppssystem och utbildningsinsatser.

– Genom att utföra en källfördelningsanalys kan vi bättre förstå vilka källor som bidrar mest till näringsbelastningen. Analysen kommer göra att vi lättare kan bedöma vad som behövs för förbättra vattenkvalitén, säger Julia Algotsson (C), miljö- och hälsoskyddsnämndens vice ordförande.

För att kunna genomföra projektet söker kommunen bidrag för lokala vattenvårdsprojekt (LOVA) från Havs- och vattenmyndigheten. LOVA-bidraget ska täcka 80–90 procent av kostnaderna.

För mer information:

Andreas Sjögren (S), ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden
070-330 53 68, andreas.sjogren@umea.se

Julia Algotsson (C), vice ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden
076-763 60 38, julia.algotsson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Jennie Vennberg

Jennie Vennberg

kommunikatör Miljö- och hälsoskydd, hållbar utveckling, hållbar konsumtion 090-16 66 72