Gå direkt till innehåll

Ämnen: Samhälle

Umeåregionens brandförsvar är en av många aktörer som deltar under beredskapsdagen.

Umeå kommun arrangerar aktiviteter under Beredskapsveckan

Beredskapsveckan 23–29 september är i gång och sätter fokus på hur vi klarar en kris i samhället, kanske utan el, vatten, internet eller betalkort. Kommunen arrangerar föreläsningar och informationsträffar och organiserar beredskapsdagen lördag 28 september på Rådhustorget tillsammans med många andra aktörer.

Kommunstyrelsen vill se stärkt skydd för förtroendevalda

Kommunstyrelsen i Umeå kommun stödjer förslag från finansdepartementet om ändringar i kommunallagen som syftar till att stärka skyddet för förtroendevalda i kommuner och regioner. Dessutom innehåller förslaget en tydligare skrivning om intern kontroll. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg på campusområdet kommer bussar att ha företräde. Detta görs för att öka kollektivtrafikens framkomlighet.

Bussar tänder trafiksignaler på campus

Med start 3 september införs busspriosignal på campusområdet.
Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg har Umeå kommun satt upp busspriosignaler. Det innebär att när en buss närmar sig korsningen visar trafiksignalerna rött för cyklister och fotgängare.
– Vi gör denna förändring för att underlätta för kollektivtrafiken som vid denna plats har drabbats av problem med

Preventivt sök med narkotikahundar i fritidslokaler

Med syfte att förebygga förekomst och användning av narkotika på kommunala fritidsanläggningar där många barn och ungdomar vistas har fritidsförvaltningen tecknat en överenskommelse med polisen om hundsök. Överenskommelsen innebär att fritidsgårdar, ungdomens hus samt bad- och idrottsanläggningar regelbundet söks igenom av polisens narkotikahundar.

Anna Kristenssen/ Bildupphovsrätt 2018

Inbjudan till pressvisning Umeå Konsthall

Torsdag den 25 oktober klockan 10.00 är det pressvisning av Umeå konsthalls nya utställning "Grethe - en vapenmottagning" av konstnären Anna Kristensen.

Det finns redan mycket information om resvanor i Umeå. Nu vill Umeå kommun få en helhetsbild av hur invånarnas livsstil påverkar koldioxidutsläppen.

Undersöker hur Umeåbornas livsstil påverkar klimatet

I dagarna får 4 000 Umeåbor inbjudan till en undersökning om sina konsumtionsvanor. Undersökningen är en av de första i sitt slag och ska ge en bild av hur konsumtionen av varor och tjänster i Umeå påverkar klimatutsläppen.

Madelene Edlund och Maria Westerlund, Kulturkonsulenter, Umeå kommun,  som bland annat jobbar för att uppmuntra Umeås seniorer att ta del av mer konst och kultur.

​Stort seniorevent på Väven – semla, jazz och kulturpepp

Kultur för seniorer skapar förutsättningar för alla seniorer i kommunen att ta del av konst och kultur. Nu bjuder de in till ett kulturevent i Väven för andra året i rad. Alldeles nästan gratis – det krävs att man köper en biljett för 25 kronor men då får man också en semla och kaffe.

 I Umeå kommun finns det omkring 20 000 seniorer och på fredag samlas närmare 400 kulturintresserade seniorer på Vävenscenen.

Stort intresse för seniorevent på Vävenscenen

Närmare 400 seniorer kommer fredag 10 februari till Vävenscenen för att delta i Kultur + seniorer = sant. Ett inspirerande, roligt, matnyttigt och peppande event. – Eventet är helt fullsatt och vi har flera på väntelista, säger Madelene Edlund, kulturkonsulent för Kultur för seniorer.

Skolungdomar ger råd till politiker och experter

Vilka framgångar och utmaningar möter Umeå i arbetet med hållbar stadsutveckling? Hur ser Umeås ungdomars framtidsbild ut av vår stad år 2030? Vilka frågor och råd har de till experter och beslutsfattare? Media inbjuds att närvara vid "Rådslag om hållbar stadsutveckling" torsdag 19 februari.

Utse kandidater till stadsmiljöpriset

Nu kan du som Umeåbo nominera kandidater till Umeå kommuns stadsmiljöpris. Priset ska gå till en nyligen genomförd förbättring i stadsmiljön. Det kan vara en park, gata, trädgård, byggnad, konstverk –vad tycker du har gjort Umeå till en ännu bättre stad att bo och trivas i?