Gå direkt till innehåll
Umeåregionens brandförsvar är en av många aktörer som deltar under beredskapsdagen.
Umeåregionens brandförsvar är en av många aktörer som deltar under beredskapsdagen.

Pressmeddelande -

Umeå kommun arrangerar aktiviteter under Beredskapsveckan

Beredskapsveckan 23–29 september sätter fokus på hur vi klarar en kris i samhället, kanske utan el, vatten, internet eller betalkort. Kommunen arrangerar föreläsningar och informationsträffar och organiserar beredskapsdagen lördag 28 september på Rådhustorget tillsammans med många andra aktörer.

– Vad skulle du göra om elen plötsligt slutar fungera? Alla måste kunna klara sig utan el och rinnande vatten i sju dagar, så vi uppmanar alla att se över sin hemberedskap, säger Tomas Svedgård Lindmark, beredskapssamordnare, Umeå kommun.

Beredskapsveckan är en temavecka som arrangeras varje år av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det sker tillsammans med många kommuner, andra myndigheter, företag och ideella organisationer som engagerar sig i Sveriges beredskap.

Veckan har temat "Sätt i gång" och ger mängder av tips för att stärka invånares och hela samhällets gemensamma beredskap och förmåga att klara allvarliga händelser och kriser. Invånare kan ta del av aktiviteter, föreläsningar och utbildningar och lära sig mer om vad man kan göra. Aktiviteter under beredskapsveckan är gratis.

Aktiviteter i Umeå

Beredskapsdag i centrum
Lördag 28 september, klockan 11.00–15.00
Rådhustorget, Umeå

Under beredskapsdagen samlas myndigheter, organisationer och föreningar på Rådhustorget i Umeå. Umeå kommun, Polisen, Räddningstjänsten, frivilligorganisationer, Länsstyrelsen Västerbotten, ambulanssjukvården, Hemvärnet med flera deltar.

Umeåborna är välkomna att prata med och få råd av representanter och experter, lära mer om hemberedskap, totalförsvar och vad man själv kan bidra med. Det finns också möjlighet att kolla in polis- och brandbilar, ta del av uppvisningar och demonstrationer, spela beredskapsbingo och vinna priser.

Föreläsningar om hemberedskap
Måndag 23 september, klockan 16.30–18.00
Tegs församlingsgård (Tegskyrkan)

Informationsträff om kommunens krisberedskap och din hemberedskap
Onsdag 25 september, klockan 18.00–20.00
Umeå folkets hus

Föreläsningar om hemberedskap
Onsdag 25 september, klockan 18.00–20.30
Botsmarks bygdegård

Kontakt:

Tomas Svedgård Lindmark
beredskapssamordnare
Säkerhetsenheten
Umeå kommun
072-230 92 43
tomas.svedgardlindmark@umea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Håkan Göransson

Håkan Göransson

kommunikatör 070-248 16 12