Gå direkt till innehåll

Ämnen: Olyckor

Stor brand på brandstationen i Holmsund. Foto: Björn Wännman

Stor skada efter brand på brandstationen i Holmsund

Strax efter midnatt torsdag 21 december startade en brand på brandstationen i Holmsund. Hela vagnhallen, samtliga fordon och utrustning har förstörts. Arbete pågår för att återupprätta verksamheten i tillfälliga lokaler. Räddningstjänstens beredskap i Holmsund påverkas inte.

Fyra veckor per år gör brandmännen vid Brandförsvar och säkerhet, Umeå kommun hembesök hos umebor i flerfamiljshus.  De informerar om hur umebor kan brandsäkra sina hem. Något som har ökat medvetenheten rejält i Umeå.

90 procent av umebor i flerfamiljshus har brandvarnare

– Det är glädjande att vårt förebyggande brandskyddsarbete med hembesök hos umebor i flerfamiljshus har gett så bra resultat. Numera har närmare 90 procent en brandvarnare, när vi startade hembesöken för drygt 20 år sedan låg siffran på knappa 70 procent, säger Christer Björkman, brandinspektör vid Brandförsvar och säkerhet på Umeå kommun.

Hantera fyrverkerier på ett säkert sätt

Hantera fyrverkerier på ett säkert sätt

Hantera fyrverkerier och smällare på ett säkert sätt, så att du inte utsätter dig själv och andra för fara. – Tyvärr är det inte ovanligt att felaktig hantering av fyrverkerier leder till både personskador och allvarliga bränder, säger Lars Tapani, brandchef, Umeå kommun.

Välkommen till Öppen brandstation

Välkommen till Öppen brandstation

Lördag 12 september är det öppet hus på brandstationen i Umeå. Lär dig mer om hur du kan begränsa skadorna vid en olycka eller brand. Under dagen kan du prova på utrustning, se på uppvisningar och testa hjärt- och lungräddning. Du får också veta mer om vad som förväntas av dig i händelse av kris.

Välkommen till Öppen brandstation

Välkommen till Öppen brandstation

Lördag 13 september är det öppet hus på brandstationen i Umeå. Lär dig om hur du kan begränsa skadorna vid en olycka eller brand. Prova på utrustning, se på uppvisningar och testa hjärt- och lungräddning är några aktiviteter under dagen.

Lär dig att begränsa skadan vid en olycka

Lär dig att begränsa skadan vid en olycka

Under sommaren kommer Umeåborna att ges möjlighet att lära sig om handbrandsläckare och prova på hjärt- och lungräddning och hjärtstartare på Rådhustorget. Eftersom allmänheten oftast är först på plats vid en olycka vill Umeå kommun visa exempel på vad man kan göra för att begränsa skadan.