Gå direkt till innehåll
Fyra veckor per år gör brandmännen vid Brandförsvar och säkerhet, Umeå kommun hembesök hos umebor i flerfamiljshus.  De informerar om hur umebor kan brandsäkra sina hem. Något som har ökat medvetenheten rejält i Umeå.
Fyra veckor per år gör brandmännen vid Brandförsvar och säkerhet, Umeå kommun hembesök hos umebor i flerfamiljshus. De informerar om hur umebor kan brandsäkra sina hem. Något som har ökat medvetenheten rejält i Umeå.

Pressmeddelande -

90 procent av umebor i flerfamiljshus har brandvarnare

– Det är glädjande att vårt förebyggande brandskyddsarbete med hembesök hos umebor i flerfamiljshus har gett så bra resultat. Numera har närmare 90 procent en brandvarnare, när vi startade hembesöken för drygt tio år sedan låg siffran på knappa 70 procent, säger Christer Björkman, chef för olycksförebyggandeenheten vid Brandförsvar och säkerhet på Umeå kommun. 

–Vi gör hembesök under fyra veckor per år för att öka medvetenheten om brandskydd i hemmet och för att påminna de boende vad de själva kan göra för att förebygga brand och skydda sig själva och sina grannar, säger Christer Björkman.

Brandmän från Brandförsvar och säkerhet vid Umeå kommun genomför under den nationella brandskyddsveckan vecka 37, 11–15 september, hembesök i flerbostadshus i stadsdelarna Mariehem och Ersboda i Umeå. Besöken sker kvällstid mellan kl.18 och 21.

Brandmännen kontrollerar att det finns brandvarnare i bostaden och att den fungerar. De har även med sig informationsmaterial att dela ut och svarar gärna på frågor om brandskydd i hemmet.

– En brand kan växa fort och därför är det viktigt att agera. Därför är det bra med en fungerande brandvarnare som gör att du upptäcker branden tidigt och har en släckutrustning som gör att du själv kan göra en insats. Det tar minst tio minuter innan brandmän i beredskap kan vara på plats. Ju fler som har kunskapen om hur de ska agera om det börja brinna desto bättre, fortsätter Christer Björkman.

Brandskyddsveckan infaller årligen under vecka 37 och är ett intiativ från Brandskyddsföreningen för att öka medvetenheten om brandsäkerhet i hemmet.

Tio tips på hur du kan göra ditt hem säkrare:

  • Ha fungerande brandvarnare. Kolla regelbundet att batteriet fungerar.
  • Ha en handbrandsläckare som innehåller minst 6 kg pulver i bostaden.
  • Ha en brandfilt hemma.
  • Ladda inte mobiler över natten vid sängen. Ett tips är att ladda dem till hälften innan du lägger dig och sedan fortsätta laddningen på morgonen.
  • Dra ur mobilladdare när de inte används, minimerar risken för att de blir för varma och antänds.
  • Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet.
  • Använd obrännbara ljusstakar och icke-brännbara dekorationer.
  • Om säkringarna ofta går sönder – kontakta en elektriker för felsökning.
  • Rengör köksfläkten med jämna mellanrum.
  • När du lagar mat lämna inte spisen obevakad, inte ens för en kort stund. 

Källa: Brandskyddsföreningen, Brandförsvar och säkerhet vid Umeå kommun

För information:

Christer Björkman
chef för olycksförebyggandeenheten
Brandförsvar och säkerhet
Umeå kommun
090-16 22 17, 070-310 24 54
christer.bjorkman@umea.se

Marcus Forsvall
brandingenjör
Brandförsvar och säkerhet
Umeå kommun
090- 16 22 34, 070- 622 34 03
marcus.forsvall@umea.se

Ämnen

Regioner




Umeå kommun har 11 900 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Ingela Hjulfors Berg

Ingela Hjulfors Berg

kommunikatör Stadsledningskontoret, Umeå klimatfärdplan