Gå direkt till innehåll
Möjlig utformning av väg 503 (gamla E4) med en framtida esplanad genom Teg inramad av nya stadskvarter. Från nuvarande korsning med Tegsvägen norrut. Illustration Tyréns.
Möjlig utformning av väg 503 (gamla E4) med en framtida esplanad genom Teg inramad av nya stadskvarter. Från nuvarande korsning med Tegsvägen norrut. Illustration Tyréns.

Pressmeddelande -

Viktigt planbesked när kommunen tar över vägar innanför ringleden

När kommunen tar över de tidigare europavägarna innanför ringleden ska de omvandlas till stadsgator. För det krävs nya detaljplaner. Planbesked har nu lämnats för en stor detaljplan som sträcker sig från Söderslättsrondellen till trafikplatsen vid Tegs centrum. Det är den första större etappen i det stadsutvecklingsprogram som finns för Teg.

– Nu planlägger vi för den kommande Tegsesplanaden vilket är en förutsättning för alla kommande etapper. Vi går från en motorled rakt genom Teg till en modern stadsgata med mer utrymme för fotgängare, cyklister, kollektivtrafik, grönska och fler bostäder, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Förutom väg 503 och trafikplatserna ingår ett antal intilliggande blivande kvarter i planområdet. Syftet med planen är att skapa förutsättningar för genomförandet av den inledande fasen av stadsutvecklingsprogrammet Innanför Ringleden och den tidigare beslutade strukturplanen för Teg, som är indelad i fem etapper.

Detaljplanen som nu har fått planbesked handlar om etapp A i strukturplanen. Etapp A möjliggör Tegsesplanadens omvandling och är en viktig förutsättning för att övriga delar i strukturplanen ska kunna utvecklas. Totalt skapas förutsättningar för cirka 600 nya bostäder inom planområdet. Möjligheten för en ny förskola ska utredas.

– Det är mycket positivt att utvecklingen av Teg går vidare. Den här planen är avgörande för att få till bra lösningar när de stora på- och avfarterna till väg 503 ska ersättas med vanliga plankorsningar. Tegsvägen byggs om i detta nu och anpassas för den stora förändring som kommer framöver, säger Robert Axebro (C), vice ordförande i byggnadsnämnden.

Detaljplanen kommer att kräva ett större gestaltningsarbete med fokus på övergripande trafikstruktur, sammanhängande grönytor, och exploateringsgrad. Även Tegsesplanadens bredd och hantering av dagvatten och höjder behöver hanteras i planarbetet. Förskolans placering måste utredas med hänsyn till bl.a. luftkvalitet och buller. En viktig gestaltningsfråga blir mötet mellan det befintliga och det tillkommande.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Robert Axebro (C)
vice ordförande
byggnadsnämnden
072-501 95 59
robert.axebro@umea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Jennie Vennberg

Jennie Vennberg

kommunikatör Miljö- och hälsoskydd, hållbar utveckling, hållbar konsumtion 090-16 66 72