Pressmeddelande -
Språk- och identitetsstärkande arbete i förskolan ska stärkas
Förskolans förutsättningar att arbete med barns kulturella identitet och förmåga att kommunicera på sitt modersmål behöver utvecklas i förskolans vardag och från tidig ålder. Tydligare planering och struktur för det arbetet efterfrågas efter förra årets skolinspektion.
För- och grundskolenämnden beslutade att omfördela medel så att pedagoger i förskolan får förutsättningar att från ett års ålder utveckla sin kompetens för ett mer språkutvecklande arbetssätt och identitetsstärkande arbete redan från ett års ålder.
Det individanpassande modersmålsstödet från tre års ålder, som enbart erbjudits via modersmålslärare 60 minuter per vecka, förskjuts till att erbjudas sista året barnet är i förskolan.
- Skillnaden innebär att förskolornas språk- och identitetsstärkande arbete stärks mycket tidigare än vad de hittills erbjudits och pedagogerna ska få behovsinriktat språk- och kulturstöd, stöd vid inskolning, handledning, utbildning via enheten för modersmål, säger Margareta Rönngren, ordförande i nämnden.
Särskilda rättigheter för samiska och finska
Nämnden beslutade också att de nationella minoriteterna samiska och finska ska få ha kvar möjligheten till individuellt modersmålsstöd från tre års ålder utifrån att Umeå kommun är förvaltningsområde för dessa. För- och grundskolan får i uppdrag att samråda med de nationella minoritetsgrupperna om vilken modell som ska utformas för att möta behoven hos de nationella minoritetsspråken samiska och finska. Denna modell kan även omfatta övriga minoritetsspråken.
Mer information:
Margareta Rönngren (S)
Ordförande
För- och grundskolenämnden
070-573 84 83
Peter Sedlacek (FP)
1:e vice ordförande
För- och grundskolenämnden
070-211 43 16
Ämnen
Kategorier
Regioner