Pressmeddelande -
Prioriteringar i för- och grundskolenämndens budget för 2025
Nämnden får ett tillskott utifrån kommunfullmäktiges beslut i juni på drygt 31,5 miljoner kronor. Det innebär att förskolor och grundskolor får ersättning för prognostiserat antal barn och elever i verksamheterna och för årliga kostnadsökningar.
Alla elevpengsbaserade verksamheter (förskola, förskoleklass, grundskola, fritidshem, anpassad grundskola) får kompensation för årliga ökade kostnader och löneökningar. Förskolan får minskad budget eftersom antalet barn minskar. Detsamma gäller pedagogisk omsorg som har minskat antal barn hos dagbarnvårdare. Fritidshem och anpassad grundskola får kompensation för fler elever i verksamheterna och ökade kostnader för skolskjuts.
Nämnden har för 2025 prioriterat 8 miljoner kronor till ökad grundbemanning i årskurs 7–9 och 2 miljoner kronor till stärkt elevhälsa med fler kuratorer utifrån kommunfullmäktiges beslut om 10 miljoner kronor för ökad grundbemanning och elevhälsa. Naturskolan får riktade medel för att erbjuda stöd och kompetensutveckling till pedagoger och rektorer i arbetet med klimat och miljö.
– Frånvaron har minskat men är fortfarande hög i årskurs 7–9. Elevernas mående, speciellt bland flickor på högstadiet, behöver förbättras. Därför känns prioriteringen av ökad bemanning på högstadiet och elevhälsan angelägen, säger Moa Brydsten (S), ordförande i nämnden.
Kompetensförsörjningen är en central förutsättning för bibehållen kvalitet i förskolan och skolan och prioriterad av för- och grundskolenämnden. Behörighet och hög kompetens hos rektorer, lärare och övrig personal inom förskola och skola utgör en framgångsfaktor för barnens lärande, trygghet och trivsel i den pedagogiska verksamheten. Undervisningens kvalitet och utvecklingen av undervisningen i relation till barnens behov och förutsättningar är beroende av ett kompetent ledarskap.
För att närma sig det kommungemensamma målet om 30 medarbetare per chef prioriterar nämnden 6,2 miljoner kronor för att under 2025 skapa bättre förutsättningar för ett närvarande ledarskap, minska arbetsbelastning bland rektorer och medarbetare samt öka attraktivitet i rektorsuppdraget. Prioriterade medel fördelas både till förskola och grundskola. Störst del tillskjuts till förskolan för att bibehålla och utöka nuvarande nivå av rektorer, trots att antalet barn minskar.
I verksamhetsplanen framgår att nämnden tillsammans med gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har tre gemensamma strategiområden för att stärka arbetet med grunduppdraget i den gemensamma utbildningskedjan. De tre områdena är ökad likvärdighet, förbättrade studieresultat och attraktiv utbildning. De tydliggör hur nämnderna tänker förverkliga det nationellt lagstadgade uppdraget tillsammans med det kommunala uppdraget i ett långsiktigt perspektiv.
– Nämndens prioriteringar syftar till att fortsätta arbetet med att stärka tillgången till behörig och kompetent personal i vår strävan att skapa likvärdiga förutsättningar för barn och elever att nå målen. Den lägre befolkningstillväxten i förskolan medför stora ekonomiska utmaningar, som på längre sikt även blir en utmaning i grundskolan, och gör att det är av yttersta vikt att arbeta med långsiktiga strukturella åtgärder, säger Moa Brydsten (S).
För- och grundskolenämndens sammanträde pågår till cirka kl 16.00 i eftermiddag.
Kontakt
Moa Brydsten (S)
ordförande
076-774 73 37
moa.brydsten@umea.se
Maria Lindvall (–)
vice ordförande
073-50 84 301
maria.lindvall@umea.se
Tobias Holmbom (V)
2:e vice ordförande
073-08 68 641
tobias.holmbom@umea.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.