Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Dragonskolan kraftsamlar mot sexuell exploatering av barn och unga

På Dragonskolan pågår för andra året i rad projektet Sexuell exploatering av barn och unga, i syfte att förebygga och motverka sexuell exploatering och människohandel. Nästa vecka föreläser polisen och författaren Simon Häggström på skolan.
– Tyvärr vet vi att en del elever i gymnasiet redan har erfarenhet av, eller riskerar att utsättas för, sexuell exploatering, säger Annie Sellman och Angelica Rönnfjord som leder projektet.

Sexuell exploatering är ett samlingsbegrepp för olika former av sexuellt utnyttjande. Det kan handla om att ersättning ges i utbyte mot sexuella handlingar, bilder eller filmer. Sexuell exploatering kan ske fysiskt eller via nätet.
– Ersättningen kan vara i form av pengar. Men det kan också vara kläder, alkohol, droger, resor, boende eller olika typer av “presenter”, menar Angelica Rönnfjord, skolkurator.

Under vecka 40 får alla elever som går andra året på Dragonskolan lyssna på en föreläsning med Simon Häggström, som är polis, opinionsbildare och författare. Häggström har mångårig erfarenhet av Stockholmspolisens arbete mot prostitution och människohandel. Häggström har dessutom skrivit flera fack- och skönlitterära böcker inom ämnet.

Innan Häggströms besök på skolan kommer elevhälsan ut i klasserna och håller i ett förberedande lektionspass. Efter föreläsningen gör elevhälsan uppföljande arbete i klasserna. I skolans samlingsplats Mitten finns en utställning baserad på Häggströms böcker och eleverna har möjlighet att göra ett quiz om sexuell exploatering.
– Enligt Barnkonventionen, som är svensk lag, är vi som arbetar inom skolan skyldiga att vidta åtgärder för att skydda barn och unga mot alla former av våld, sexuella övergrepp och mot att utnyttjas i prostitution och pornografi. Det här projektet är ett sätt att belysa problemet, sprida kunskap och skapa dialog med våra ungdomar, menar Annie Sellman, skolsköterska.

Projektet är en del av ett pågående samarbete mellan Dragonskolan, Länsstyrelsen och Umeå kommun.

Media är välkomna att ta del av föreläsningen med Simon Häggström. Han föreläser på Dragonskolan under måndag 30/9, tisdag 1/10 och onsdag 2/10. Kontakta skolan (se nedan) för mer information om tid och plats.

För mer information kontakta:
Annie Sellman
skolsköterska, Dragonskolan
070-280 69 76
annie.sellman@umea.se

Angelica Rönnfjord
skolkurator, Dragonskolan
076-781 00 33
angelica.ronnfjord@umea.se

Ämnen

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Andreas Moberg

Andreas Moberg

kommunikatör Utbildning, gymnasie- och vuxenutbildningen 090-16 12 34, 070-633 28 22