Gå direkt till innehåll

Ämnen: Sociala frågor, allmänt

Umeå kommun deltar i årets prideparad

Nu är det snart dags! Umepride går av stapeln i dagarna tre och på lördag den 28 september kommer olika verksamheter och representanter för Umeå kommun att delta i prideparaden.

Fritidsnämnden kritiska till förslaget om ett fritidskort för barn och unga

Fritidsnämnden välkomnar ett initiativ där man vill stötta barn och ungdomars fritidsaktiviteter och förstärka med statliga resurser. Däremot anser man att förslaget om ett fritidskort underskattar mängden administration samt att analysen om nyttjande och effekter är för generell. Det är synpunkter i Umeå kommuns svar på en remiss om ett fritidskort för barn och unga, besvarad av fritidsnämnden.

Umeå kommun ställer sig bakom nytt serviceprogram för landsbygder

Umeå kommun ställer sig bakom Region Västerbottens förslag till serviceprogram för Västerbotten 2024–2030. Programmet syftar till att förbättra kommersiell service i länets serviceglesa områden. Kommunen föreslår dock vissa justeringar för att bättre möta specifika lokala behov.

Umeå kommun samarbetar med SVT och Världens Barn i kampanjen, som pågår fram till den 5 oktober. Foto: Tobias Wallentinsson / Riksinsamlingen.

Världens Barn rivstartar i Umeå

Fredag den 27 september rivstartar den intensiva kampanjveckan för barns rättigheter runt om i världen. SVT och Sommarlovs Adrian Alebo Andersson kommer att vara på plats för att tillsammans med Umeåborna, föreningar, organisationer och företag, dra igång kampanjen.

Ekonomiskt stöd till sociala föreningar

IOGT-NTO medmänniska, Spelberoendegruppen Umeå, KRIS Umeå och LP-verksamheten är några av de 12 föreningar som tar del av de 1 043 000 kronor som individ- och familjenämnden delade ut till sociala föreningar för 2024.

8000 hushåll i Umeå kämpar med dålig ekonomi

Cirka 40 procent fler av hushållen i Umeå lägger mer än 50 procent av sina inkomster på boendet jämfört med år 2018. Medan vissa kämpar för att få ekonomin att gå ihop, hittar andra vägar att anpassa sig. Det är en komplex bild av en samhällsutmaning som påverkar många.

Individ- och familjenämnden förlänger avtalet med Bakfickan

Individ- och familjenämnden beslutade att förlänga samverkansavtalet med IOGT-NTO Medmänniska Bakfickan ytterligare tre år till och med 31 december 2026. Under avtalsperioden kommer föreningen att få ett årligt verksamhetsstöd på 400 000 kronor.

Vilket stöd kan jag få som anhörig?

För att uppmärksamma anhörigas situation anordnas evenemanget Nationella anhörigdagen i samarbete med Anhörigrådets lokalföreningar och ABF. Syftet med dagen är att sprida kunskap och inspiration till anhöriga. Anhörigrådet och Umeå kommun deltar under dagen för att beskriva vilket stöd som finns för anhöriga.

Potentialen i socialt företagande

Potentialen i socialt företagande Intresset för sociala företag ökar i Sverige. Det finns drygt 350 företag i Sverige och de blir hela tiden fler. För att skapa bättre förutsättningar för utveckling av sociala företag i Umeå och Vännäs kommun, har Stödstrukturen för socialt företagande bjudit in till ett utvecklingsseminarium 12 november.

Trygghet i fokus för UmeBrås nya vision

Med ny vision som lyder ”Tillsammans skapar vi trygghet och delaktighet i ett ungt, modigt och växande Umeå” tar UmeBrå nya tag. Målet är att fortsätta göra Umeå till en trygg och attraktiv stad att leva och bo i.