Pressmeddelande -
Ombyggnad av Vasaplan startar med dialog i höst
En av Umeås viktigaste och mest frekventerade platser ska byggas om – Vasaplan. Kommunen har budgeterat för en ombyggnad som är tänkt att påbörjas 2016. Vasaplan är och förblir ett nav för kollektivtrafiken. Dialog i olika former med medborgarna i ett tidigt skede, kommer utgöra en del av underlaget till den slutliga utformningen.
Inför ombyggnaderna är det en hel del frågor som måste redas ut bland annat hur kollektivtrafiken ska organiseras på bästa sätt och vilken karaktär platsen ska få i sin utformning.
- Målet är att Vasaplan ska kunna motsvara Umeå kommuns höga ambitioner om attraktiva offentliga platser och vara väl fungerande för alla som åker med buss. Umeå kommun har därför påbörjat en planeringsprocess där utformningsfrågorna och trafikfrågorna utreds parallellt, Karin Isaksson, park och gatuchef, Umeå kommun.
Vasaplan ett nav för kollektivtrafiken
Vasaplan är och kommer att fortsätta vara ett nav för kollektivtrafiken. Samtidigt är det en mötesplats, en vistelseplats och ett kommersiellt torg. Runt Vasaplan finns ett flertal byggprojekt i olika skeden till exempel det nya badhuset, utbyggnaderna av Umeå Folkets Hus och den nya gallerian m.m. i kvarteret Forsete. Vasaplan påverkas av dessa byggprojekt. Det finns också en del brister i utformningen, kanske främst när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade. Ytorna man kör på, trottoarbeläggningar och utrustning på Vasaplan är delvis hårt slitna och det finns behov av teknisk renovering.
Nu när Vasaplan byggs om tittar kommunen på hur platsen kan bli så praktisk och effektiv som möjligt för kollektivtrafikens utveckling. Därför har man redan satt igång med en trafikteknisk utredning om hur bussarna bäst kan trafikera platsen.
Utformning med dialog på nytt sätt
Samtidigt med den tekniska utredningen vill kommunen arbeta med dialog och gestaltning i ett tidigt skede och pröva nya sätt. Därför har kommunen sökt och fått pengar av det regeringsuppdrag som kallas ”Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer". Regeringsuppdraget drivs av Statens konstråd, Riksantikvarieämbetet, Boverket och Arkitektur- och designcentrum (f.d. Arkitekturmuseet).
I uppdraget ”Gestaltningsuppdraget Vasaplan” anlitar kommunen konstnärer och arkitekter för att fördjupa frågorna kring hur Vasaplan används, medborgarnas synpunkter och vad som är viktigt när den ska få en ny utformning.
- Man kan se det här som ett nytt sätt att, i ett tidigt skede, få till en fördjupad dialog om hur platsen ska gestaltas. Säger Carl Arnö som är kommunens projektledare för gestaltningsuppdraget.
Själva projekten är tänkta att genomföras under 2014 och ingår också som en del i Kulturhuvudstadsårets program.
Tre gestaltningsgrupper genomför undersökningar och dialoger i september
Gestaltningsuppdraget påbörjades med allmän intresseförfrågan där tre uppdragstagare valdes ut bland 60 sökanden, för att i ett första steg föreslå en process som undersöker, testar och utmanar olika frågeställningar för platsen Vasaplan inför ombyggnaden 2016.
En styrgrupp som består av tjänstemän från Gator och parker, Umeå kultur och Statens konstråd har nu beslutat att dessa tre gestaltningsgrupper även får genomföra nästa steg i samverkansuppdraget om Vasaplan. Gestaltningsgrupperna kommer då att utveckla och fördjupa sina projekt ytterligare och sedan genomföra dem i september-oktober 2014. Under genomförandet kommer Umeås medborgare och olika intressenter kring Vasaplan att involveras i olika dialog- och gestaltningsarbeten.
De tre grupperna är:
• Arkitektkontoret Nivå och konstnären Beatrice Hansson, ”Väntans torg”
Förslaget har två delar, ”Pallen” och ”Skissboken”. ”Pallen” är en fysisk föränderlig installation som syftar till att undersöka människors beteende på Vasaplan och ”Skissboken” är en sammanfattande och dokumenterande del.
• Arkitektkontoret Nyréns och konstnären Sven Blume, ”Filmen om Vasaplan”
Förslaget använder filmen som redskap för att undersöka och dokumentera livet på platsen Vasaplan och därigenom kunna dra slutsatser om hur den ska utformas. I förslaget ingår också medskapande av själva filmen där människor på platsen kan medverka.
• Konstnärsgruppen Poste Restante, ”Closing time”
Förslaget innebär att en temporär verksamhet inrättas på och runt Vasaplan. Verksamheten tar formen av en ”anhöriglinje” till staden Umeå och platsen Vasaplan. Med vägledning av en telefonist, ger sig varje enskild besökare ut på en vandring genom Nuet och det förflutna, där hen kan spegla sig själv i staden och spåra sina personliga förändringar i stadens transformation. Upplevelsen av staden som emotionell plats kan få vidare betydelse i den fortsatta gestaltningen av platsen.
Ger värdefull kunskap inför ombyggnad
- Bedömningsgruppen anser att samtlig tre förslag kan bli mycket bra och intresseväckande projekt och kan genomföras parallellt. Detta kommer att ge en bred belysning av metoder och frågeställningar och kan ge värdefulla underlag för det gestaltningsprogram som kommer att tas fram för platsen Vasaplan, säger Carl Arnö
Efter Gestaltningsuppdraget är slutfört kommer resultaten att fungera som ett underlag för det fortsatta arbetet med att skapa en väl fungerande och attraktiv plats, för alla. Under arbetets gång kommer medborgarna också att ges möjlighet att lämna synpunkter på ett mer traditionellt sätt.
Kontakt
Carl Arnö
projektchef
Umeå kommun
090-16 13 70
070-557 03 23
Karin Isaksson
park- och gatuchef
Umeå kommun
090-16 14 39
070-332 25 32
mejl
Åsa Drougge
Göran Lindberg
Nivå landskapsarkitektur AB
070-777 83 45
Beatrice Hansson
konstnär
070-741 00 25
Sven Blume
073-578 88 22
info@svenblume.se
Magnus Löfvendahl
Landskapsarkitekt LAR/MSA
08-698 43 65
magnus.nilsson@nyrens.se
Stefan Åkesson
stefan@poste-restante.se
070-999 54 05
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Regioner