Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Budget med fokus på välfärd, beredskap och klimat

Fortsatt osäkra ekonomiska förutsättningar, framför allt kopplat till inflationsutvecklingen, men också olika prioriteringar och ett hopp om en normaliserad ekonomi inom ett par år präglade kommunfullmäktiges budgetdebatt för 2025. Beslutet blev att fastställa Socialdemokraternas och Miljöpartiets planeringsdirektiv, budget och investeringar för 2025 och plan 2026–2028.

Delegation från Cherson och representanter för Umeå. Fjärde från vänster: Vitalii Bielobrova, vice borgmästare, Cherson; Anders Ågren (M), kommunalråd; Janet Ågren (S), kommunalråd, Cathrin Alenskär, internationell strateg, Umeå kommun.

Umeå ingår samarbete med Cherson

Umeå kommun och Cherson inleder ett samarbete med fokus på demokrati och stadsplanering. Det är en del av den svenska regeringens stöd till Ukraina som administreras av Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD).

Illustration som visar hur bebyggelsen kan komma att upplevas från Campusparken. Illustration: Sunnerö Arkitekter/Visulent.

Hållbar stadsutveckling på campus – 450 nya bostäder nedanför Lilljansberget

Detaljplanen för Stadsliden 6:6, belägen i den norra delen av campusområdet, är nu ute på granskning. Planen öppnar upp för en levande kvartersstad som kommer att berika campusområdet med både bostäder, gröna offentliga rum och parker. Inom planområdet möjliggörs byggnation av tre nya bostadskvarter och två verksamhetskvarter, vilket ger cirka 450 nya bostäder.

I korsningen Kronovägen-Bryggargatan planeras för 12 nya bostäder. Illustration av Angelica Nilsson Arkitekt SAR/MSA Arkinova för OF Bygg.

Antagen detaljplan för nytt flerbostadshus på Böleäng

En detaljplan har antagits för en fastighet vid korsningen Kronovägen-Bryggargatan, bakom Mats-Åke på Teg. Här ska det byggas ett flerbostadshus i fem våningar. Totalt blir det cirka 12 nya lägenheter.

Illustrationen kommer från en förstudie och visar det område som planeras för småhus. Illustration av Sweco.

Planbesked för 60 småhustomter och ett seniorboende i Sörfors

Byggnadsnämnden har lämnat positivt planbesked till tre nya detaljplaner i Sörfors. Det gäller ett större område, delat på två planbesked, för småhus i den östra delen av Sörfors, samt en mindre plan för ett flerbostadshus/seniorboende i anslutning till Sörfors skola.

Skutans förskola, som numera är stängd, planeras att rivas och ersättas med ett flerbostadshus. Området är markerat med rött.

Planbesked för nytt flerbostadshus i Holmsund

I kvarteret mellan Nygatan, Djupviksgatan, Svedbergsgatan och Sandviksvägen i Holmsund ska det planläggas för ett nytt flerbostadshus. Centralt i kvarteret finns en byggnad som tidigare innehöll Skutans förskola. Förskolan är stängd och sökande vill riva byggnaden och bygga ett nytt punkthus med 30–40 lägenheter.

Byggnadsnämnden vidtar åtgärder för budget i balans

Under 2023 uppvisade byggnadsnämnden ett underskott på över 16 miljoner kronor, och prognosen för 2024 ser liknande ut. För att minska underskottet och nå en balanserad budget har nämnden beslutat om att arbeta vidare med en rad åtgärder för att minska kostnaderna och öka intäkterna.

Räddningstjänsten rustar för höjd beredskap

Kommunal räddningstjänst är en väsentlig del av den civila beredskapen och behöver fungera även vid stora samhällsstörningar, höjd beredskap och krig. Nu börjar ett omfattande arbete med att stärka räddningstjänstens förmåga under svåra förhållanden. Umeå är utsedd till värdkommun för räddningstjänsterna i Västerbottens län.

Storsjöhallen stänger på grund av legionellabakterier

Efter att legionellabakterier upptäckts vid provtagning på Navet beslutade fritidsförvaltningen att provta samtliga kommunala bad. Efter provtagning på Storsjöhallen har legionellabakterier upptäckts i en dusch och badanläggningen är nu stängd.

Liv Öberg, utvecklingsstrateg i Umeå kommun har dialog med medverkande parter i ABC Umeå ekonomisk förening, vars syfte är att bygga förmåga och kunskap för ökat cirkulärt byggande.

19 företag startar cirkulär bygghandel i Umeå

En nystartad ekonomisk förening med 19 olika företag ska tillsammans med Umeå kommun starta en cirkulär bygghandel i Umeå. Bygghandeln som öppnar i höst kommer ta emot och sälja kvalitetsbedömda bygg- och anläggningsvaror till både privatpersoner och företag. 

Visa mer