Gå direkt till innehåll

Ämnen: Vetenskap, teknik

Pressinbjudan: Temadag om vård- och omsorg på Dragonskolan

Fredag 18 oktober arrangerar Dragonskolans vård- och omsorgsprogram en temadag tillsammans med Vård- och omsorgscollege, Umeå kommun , Region Västerbotten och andra aktörer. Temadagen infaller under yrkesutbildningssveckan, som inträffar vecka 42 varje år. Syftet är att synliggöra och informera om möjligheterna som ges genom en yrkesutbildning.

Den blåa markeringen visar platsen där björkutlämningen är.

Hämta gratis björkplantor

Tisdag 8 och 9 oktober, klockan 16.30-18.30 har Umeåborna möjlighet att hämta gratis björkplantor längs Ystarvägen på Ersboda. Umeå kommun har en värd på plats som hjälper till att hitta lämpliga björkplantor, men ta med egen spade då var och en sköter uppgrävningen själv.

Så ska kommunen hantera förorenade områden när Umeå växer

Så ska kommunen hantera förorenade områden när Umeå växer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har reviderat kommunens handlingsplan för arbetet med Umeås förorenade områden. Till 2030 ska de 54 högst prioriterade områdena ha fått tillsyn. Och trycket ökar i takt med att allt fler områden blir föremål för nya byggplaner.

Elever från Maja Beskowgymnasiet i final i Stockholm Junior Water Prize

Elever från Maja Beskowgymnasiet i final i Stockholm Junior Water Prize

I slutet av augusti är det dags för final i Stockholm Junior Water Prize för Victoria Niska och Johan Dellbring från Umeå Elitidrottsgymnasium på Maja Beskowgymnasiet som tillhör Sveriges Unga Forskningslandslag. De ska tävla med sitt gymnasiearbete ”PFOA: Threat to vegetation?”.

Nytt svensk-finskt projekt om invasiva främmande arter

Nytt svensk-finskt projekt om invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter ska minska och den biologiska mångfalden öka. Det är det långsiktiga målet för det nya treåriga gränsöverskridande projektet INSPIRE, som bland annat jobbar med att informera om och engagera markägare och allmänheten i bekämpningen av invasiva växter i Sverige och Finland.

Umeå kommun utökar skyltning i I20-skogen

Med anledning av allmänhetens stora intresse av att vistas i I20-skogen och att det fortfarande kan finnas ammunition i marken sedan skogen var ett militärt övningsområde, utökar Umeå kommun sin information med skyltar i området.

Umeå kommun utökar skyltning i I20-skogen

Med anledning av allmänhetens stora intresse av att vistas i I20-skogen och att det fortfarande kan finnas ammunition i marken, sedan skogen var ett militärt övningsområde, utökar Umeå kommun sin information med skyltar i området.

Storsjöhallen stänger på grund av legionellabakterier

Efter att legionellabakterier upptäckts vid provtagning på Navet beslutade fritidsförvaltningen att provta samtliga kommunala bad. Efter provtagning på Storsjöhallen har legionellabakterier upptäckts i en dusch och badanläggningen är nu stängd.

Illustration som visar områdena som ska avverkas.

Nu fortsätter vi att förbereda för Tomtebo strand

I samband med byggandet av cirkulationsplatsen på Tomtebovägen ska även en mindre yta skog att avverkas. Det är en del i förberedelserna för den framtida utvecklingen av Tomtebo strand. Arbetet påbörjas i mitten av juni och beräknas pågå cirka en vecka.

Navet stängt på grund av legionellabakterier

Navet i Umeå har stängt efter att legionellabakterier har upptäckts i ett duschutrymme. Innan badanläggningen kan öppna igen behöver fastighetsägaren, Inab, utfärda åtgärder i fastigheten och ny provtagning ska visa att legionellan är borta.

Miljö- och hälsoskydd stänger simhall efter fynd av legionella

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå har beslutat att stänga Navet och duschutrymmena hos Umeå Sport och Motion, USM, med omedelbar verkan. Detta efter att Navet i samband med provtagning har hittat halter av bakterien legionella i en dusch.

Bilden är AI-genererad.

AI-workshop för nybörjare och teknikrädda på Umeå stadsbibliotek

Umeå stadsbibliotek erbjuder en unik och informativ workshop för alla som är nyfikna på artificiell intelligens men kanske inte vet var de ska börja. Denna speciella tillställning är också avsedd för de som känner en viss oro inför teknikens framfart.

Rekordlåga nivåer av kväveoxid i luften i Umeå

Rekordlåga nivåer av kväveoxid i luften i Umeå

Luften i Umeå klarar alla miljökvalitetsnormer för kvävedioxid under 2023. Det visar en rapport som Umeå kommun har låtit ta fram för att följa upp luftkvalitén i Umeå. Partikelhalterna har däremot ökat sedan pandemin, men ligger fortsatt väl under gränserna för miljökvalitetsnormerna.

Daniel Södö är gatuingenjör på Gator och parker, Umeå kommun, och ansvarar för de årliga cykelstädningarna i Umeå. Bilden är fri att publicera (foto: Umeå kommun).

Övergivna och trasiga cyklar städas bort

Under våren städar vi bort övergivna och trasiga cyklar från centrala Umeå.


Syftet är att förbättra tillgängligheten i centrum.

– Trasiga och kvarlämnade cyklar tar plats i cykelparkeringar och är även ett hinder vid renhållningsarbete, säger Daniel Södö, gatuingenjör.
Arbetet startar måndag 25 mars med märkning och efter cirka tre till fyra veckor plockas cyklarna bort.

Försiktig start för Västra Esplanaden

Små åtgärder till relativt låga kostnader. Så startar omvandlingen av Västra Esplanaden. Den tidigare genomfartsleden ska etappvis omvandlas till stadsgata.
När Umeå kommun tar över väg 503 (tidigare E4) i samband med att Västra länken öppnas för trafik börjar omvandlingen från tung genomfartsled till central stadsgata. Fler stadskvaliteter och bostäder ska få ta plats och förutsättningarna för

Energiväskan innehåller fyra olika verktyg som du kan använda för att mäta energiförbrukning och värmeläckage i huset.

Låna energiväska på biblioteket och hitta energitjuvarna i hemmet

Nu får Umeåborna möjlighet att helt kostnadsfritt låna verktyg för att mäta energiförbrukningen hemma och ta reda på vilka åtgärder som kan spara både pengar och energi. Väskan med verktygen kan lånas på alla folkbibliotek och Biblioteksbussen.

Det välbesökta naturreservatet Strömbäck-Kont har många miljöer med höga naturvärden. Här syns exempel på en naturlig strandäng som kan vara väldigt artrik.

Stärker skyddet för naturreservatet Strömbäck-Kont

Invasiva arter ska bekämpas, vitryggig hackspett gynnas och båtarna får hastighetsbegränsningar. Det är några av nyheterna när Umeå kommun beslutar om nya föreskrifter och en ny skötselplan för det populära naturreservatet Strömbäck-Kont.

Miljöinspektörer från Umeå kommun undersöker ett avlopp under ett tillsynsbesök.

Snart får 1 800 fastighetsägare ett brev om sitt avlopp

Nu tar Miljö- och hälsoskydd första steget i kommunens stora satsning på små avlopp. Totalt ska runt 5 700 avlopp få tillsyn under de kommande åren och i dagarna får de första fastighetsägarna ett brev hem till sig.

Välkommen till invigning av brunnslockspoesi!

Vakin och Umeå kommun bjuder tillsammans in till ett event där vi för andra året uppmärksammar och lägger ner ett poesibrunnslock. Dikten på locket är skriven av den prisbelönta poeten Ann Jäderlund som alltså är 2023 års brunnslockspoet. Syftet med det landsomfattande arrangemanget är att väcka uppmärksamhet både för kultur och för vattnets infrastruktur.

Visa mer