Gå direkt till innehåll

Ämnen: Transport

Kungsvägen i Sävar byggs om

Kungsvägen i Sävar byggs om

För att ge plats för Norrbotniabanans dragning genom Sävar och det nya resecentrumområdet ska Kungsvägen delvis ledas om och flyttas en aning norrut. Kungsvägen blir senare Sävars nya södra entré och får en ny funktion som huvudgata. Arbetet planeras att starta i november 2024 och beräknas pågå fram till sena hösten 2026.

Storgatan utvärderad

Cykelbanan på Storgatan fram till Västra Esplanaden avvecklas innan vintern. Den har varit en del av ett forskningsprojekt och har nu utvärderats.

Omvandlingen av Storgatan gjordes utifrån medborgarnas synpunkter. Nu har försöket pågått en tid vilket gör att utformningen och åtgärderna har kunnat utvärderas.
I utvärderingen, där bland annat både Umeåbor och fastighetsägare har lämnat sy

Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg på campusområdet kommer bussar att ha företräde. Detta görs för att öka kollektivtrafikens framkomlighet.

Bussar tänder trafiksignaler på campus

Med start 3 september införs busspriosignal på campusområdet.
Där gång- och cykelvägen Akademileden korsar Gösta Skoglunds väg har Umeå kommun satt upp busspriosignaler. Det innebär att när en buss närmar sig korsningen visar trafiksignalerna rött för cyklister och fotgängare.
– Vi gör denna förändring för att underlätta för kollektivtrafiken som vid denna plats har drabbats av problem med

Öppningen av Västra länken fördröjs ytterligare

Trafikverket meddelar att man inte kommer kunna öppna Västra länken för trafik som planerat den 30 augusti. Bristerna är mer omfattande än vad man har sett tidigare. Kommunstyrelsens ordförande, Hans Lindberg (S), är upprörd över beskedet.

Illustration som visar områdena som ska avverkas.

Nu fortsätter vi att förbereda för Tomtebo strand

I samband med byggandet av cirkulationsplatsen på Tomtebovägen ska även en mindre yta skog att avverkas. Det är en del i förberedelserna för den framtida utvecklingen av Tomtebo strand. Arbetet påbörjas i mitten av juni och beräknas pågå cirka en vecka.

Bristfällig trafik till Holmön stryper livsviktiga samhällsfunktioner

Umeå kommun vill att nuvarande huvudmannaskap för trafiken till Holmön ska bestå utifrån förhandlingsuppgörelsen från 2007. Efter över 65 år av ovilja, oklarheter och bristande respekt för de boende är det också hög tid för ett ansvarsutkrävande kopplat till huvudmannaskapet. Det skriver kommunstyrelsens näringslivs och arbetsutskott i ett remissvar till Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.

Umeå Airport kommer stå modell för att förbereda etablering av vätgas på Swedavias flygplatser.

Umeå vill möjliggöra vätgasflyg till 2035

I en gemensam satsning tar Umeå kommun, Swedavia, RISE och Umeå energi tillsammans betydande steg för att förbereda etableringen av vätgas på flygplatser och möjliggöra vätgasflyg till 2035 med projektet FLYH2UME.

Illustrationen visar var förbifart och cirkulationsplats ska byggas.

Umeå kommun bygger ny cirkulationsplats på Tomtebovägen/Betongvägen

Som en förberedelse för den kommande utbyggnaden av Tomtebo strand byggs en cirkulationsplats på Tomtebovägen/Betongvägen. Arbetet planeras att påbörjas i mitten av maj och beräknas pågå fram till oktober 2024.
– Under byggperioden kommer vi etablera en förbifart för fordonstrafik så att trafiken kan fortsätta flyta på så smidigt som möjligt genom arbetsområdet. Vägarbeten innebär alltid påver

Bilden visar en illustration av hur gång- och cykelbroarna planeras att placeras. Broarna sammanlänkar Norra Ön med Teg och konstnärligt Campus. Illustration: White arkitekter

Gång- och cykelbroar tidigareläggs i planarbetet för Norra Ön

Nya gång- och cykelbroar till Norra Ön planeras för att binda ihop de centrala delarna av Umeå. Nu tidigareläggs planarbetet för två av broarna för att öka möjligheterna att ta del av det stadsmiljöavtal som Umeå kommun har beviljats.

Möjlig utformning av väg 503 (gamla E4) med en framtida esplanad genom Teg inramad av nya stadskvarter. Från nuvarande korsning med Tegsvägen norrut. Illustration Tyréns.

Viktigt planbesked när kommunen tar över vägar innanför ringleden

När kommunen tar över de tidigare europavägarna innanför ringleden ska de omvandlas till stadsgator. För det krävs nya detaljplaner. Planbesked har nu lämnats för en stor detaljplan som sträcker sig från Söderslättsrondellen till trafikplatsen vid Tegs centrum. Det är den första större etappen i det stadsutvecklingsprogram som finns för Teg.

Tegsvägen kommer stängas av den 11 mars.

Tegsvägen stängs av 11 mars

Från och med måndag 11 mars stängs en del av Tegsvägen. Vägen ska sänkas för att säkra delar av Teg mot översvämning och för att möjliggöra nya flerbostadshus mellan Tegsvägen och Yrkesvägen. Arbetet är en del av den pågående stadsomvandlingen på Teg, "Innanför ringleden". Tegsvägen beräknas öppna igen under senhösten 2024.
Det görs flera åtgärder för att minska de negativa effekterna. Bland an

Bild från plankartan som visar de två planområdena. Omdragningen av Kungsvägen och Generalsvägen till vänster och den planerade gång- och cykelbron mellan Granvägen och Drottninggatan till höger. Plankarta och handlingar finns på projektsidan.

Detaljplan för vägar kring nytt resecentrum i Sävar på granskning

Som en del i planeringen för Norrbotniabanan tas en ny detaljplan fram för vägar i anslutning till det kommande resecentrumet i Sävar. Förslaget innebär förändringar för Kungsvägen och Generalsvägen. Förslaget innebär också att gång- och cykeltunneln mellan Granvägen och Drottninggatan ersätts med en gång- och cykelbro. Läs mer och lämna synpunkter på www.umea.se/savar611.

Försiktig start för Västra Esplanaden

Små åtgärder till relativt låga kostnader. Så startar omvandlingen av Västra Esplanaden. Den tidigare genomfartsleden ska etappvis omvandlas till stadsgata.
När Umeå kommun tar över väg 503 (tidigare E4) i samband med att Västra länken öppnas för trafik börjar omvandlingen från tung genomfartsled till central stadsgata. Fler stadskvaliteter och bostäder ska få ta plats och förutsättningarna för

On February 15-18 the City of Umeå says welcome to the WRC Rally Sweden, to organizers, passionate sports journalists, and rally fans from all over the world!

Welcome to feel the racing spirit of WRC Rally Sweden in Umeå

After a fantastic rally event in Mote Carlo this weekend it is time to look north. On February 15-18, the city of Umeå will host WRC Rally Sweden. In Umeå we are ready, excited, and proud to once again welcome organizers, passionate sports journalists, and rally fans from all over the world!

Programområdet sträcker sig från Stallbacken till och med Umeå C.

Planerna för Stallbacken och Umeå C går vidare med planprogram

Ett planprogram ska tas fram för området mellan Umeå C och Stallbacken. Planeringen för området är en del av den omvandling som planeras innanför ringleden. Ett viktigt syfte med planprogrammet är att tydligare beskriva vad området ska bli och vad det ska innehålla. Arbetet med programmet kommer att påbörjas under våren.

Appen registrerar och tolkar hur du förflyttar dig mellan olika platser.

​App ska mäta Umeåbornas resvanor

När svarsfrekvensen på traditionella enkäter sjunker testar Umeå kommun en mobil-app för att samla in uppgifter om hur Umeåborna transporterar sig i vardagen.

Bokstation är ett läsfrämjande projekt som ska få pendlare längs Botniabanan att läsa mer böcker.

​Författare ska inspirera pendlare till läsning

I höst satsas det på litterära möten längs järnvägen i Umeåregionen. Tre kända deckarförfattare och en driven poet kommer att göra stopp vid knytpunkterna i Örnsköldsvik, Nordmaling, Hörnefors, Umeå och Vindeln. – Vi tror oss ha hittat intressanta författare som kan locka en stor publik till våra Bokstationer i höst, säger Carl-Axel Gyllenram, chef för länsbiblioteket i Västerbotten.

Fortsatt positiv trend för Umeås luftkvalitet

Fortsatt positiv trend för Umeås luftkvalitet

Nu har 2013 års luftmätningar i Umeå sammanställts och de visar att luftkvaliteten har en fortsatt positiv trend. Kvävedioxidhalterna är för andra året i rad tydligt lägre än de fem föregående åren och miljökvalitetsnormen underskrids för andra året i rad avseende årsmedelvärde. Miljökvalitetsnormen för kvävedioxid överskrids dock fortfarande när det gäller tim- och dygnsmedelvärde.

INAB utökar med infrastrukturstrateg. Ny planeringschef i Umeå kommun.

INAB utökar med infrastrukturstrateg. Ny planeringschef i Umeå kommun.

Hur det expanderande Umeå lyckas med infrastruktur- och logistikfrågorna är avgörande för tillväxten. Det kommunala bolaget Infrastruktur i Umeå AB, INAB, blir nu Umeå kommuns företrädare och samordningsansvarig för järnvägs- och sjöfartsfrågor. Isabella Forsgren, tidigare utvecklingschef vid Umeå kommun, kommer att arbeta med bl a dessa frågor. Elin Pietroni blir kommunens nya planeringschef.

Visa mer