Gå direkt till innehåll

Ämnen: Miljöförstöring

Så ska kommunen hantera förorenade områden när Umeå växer

Så ska kommunen hantera förorenade områden när Umeå växer

Miljö- och hälsoskyddsnämnden har reviderat kommunens handlingsplan för arbetet med Umeås förorenade områden. Till 2030 ska de 54 högst prioriterade områdena ha fått tillsyn. Och trycket ökar i takt med att allt fler områden blir föremål för nya byggplaner.

Fördubblad provtagning av ytvatten när Umeå växer

Umeå kommuns miljö- och hälsoskyddsnämd har fattat beslut om ett nytt treårigt miljöövervakningsprogram för ytvatten. Det nya programmet innebär en fördubbling av antalet provtagningar jämfört med tidigare år. – Umeå växer och det är viktigt att vi håller koll på den samlade effekten, säger Andreas Sjögren (S) mijlö- och hälsoskyddsnämndens ordförande i Umeå kommun.

Stort engagemang för att hålla skogen ren

Stort engagemang för att hålla skogen ren

Stort engagemang och mycket positiv respons från Umeåborna. Så sammanfattar Umeå kommun kampanjen ”Håll skogen ren”. Under kampanjtiden lämnades runt 200 anmälningar om skräp i skog och natur till kommunen. Främst via appen ”Felanmälan till Umeå kommun”.

Nya fakta om sjöars ekologiska status

Nya fakta om sjöars ekologiska status

Miljö- och hälsoskydd i Umeå konstaterar efter flera års provtagningar att många sjöar behöver bättre vattenkvalitet. Avan som är påverkad av jordbruk och kustsjön Gammbåtlänningen är i särskilt stort behov av åtgärder. Alla sjöars ekologiska status ska vara minst god senast år 2021, och inga sjöars status får försämras.

Beröm och blommor till biltvättshjältar

Beröm och blommor till biltvättshjältar

En tredjedel av alla ca 30 miljoner biltvättar per år i Sverige sker i en tvätthall. Dessa biltvättshjältar hyllas av Miljö- och hälsoskydd och Umeva som under veckan delat ut blommor och beröm. Genom att tvätta bilen i tvätthall skonas Umeås bad- och fiskevatten från förorenat tvättvatten som annars orenat rinner ut via dagvattenledningarna när man tvättar bilen på gatan eller uppfarten.

Efterbehandlingsåtgärder behövs på Norrbyskär

Efterbehandlingsåtgärder behövs på Norrbyskär

Sedan en tid tillbaka har det varit känt att vissa delar av Norrbyskär har förhöjda halter av dioxin i marken som en rest av sågverksverksamheten i början av 1900-talet. Flera alternativa saneringslösningar har nu tagits fram och ska under 2013 analyseras.