Gå direkt till innehåll

Ämnen: Ekonomi, finans

Kraftigt minskade intäkter påverkar fritidsnämndens resultat negativt

Fritidsnämnden redovisar ett negativt ekonomiskt resultat efter årets åtta första månader. Underskottet beror främst på att många bad tvingats vara stängda vilket lett till kraftigt minskade intäkter. De tappade intäkterna samt höga kostnader främst för lokalhyra och underhåll av anläggningar ger också en årsprognos med minusresultat.

Umeå stiger i näringslivsranking

Umeå tar ett rejält skutt, från plats 163 till 148, i årets ranking från Svenskt Näringsliv som mäter företagsklimatet i Sveriges kommuner. Bland jämförbara kommuner i landet lyfter Umeå från plats 13 till plats 7.

Det uppdaterade landsbygdsprogrammet i Umeå kommun visar riktningen i arbetet med landsbygdsutveckling och tar fasta på landsbygdernas särskilda behov och förutsättningar.

Umeå kommun får nytt landsbygdsprogram

Kommunfullmäktige har fattat beslut om ett nytt landsbygdsprogram för Umeå kommun fram till år 2030. Programmet visar riktningen för arbetet med landsbygdsutveckling och lyfter ett flertal prioriteringar för att nå kommunens landsbygdsmål.

Budget med fokus på välfärd, beredskap och klimat

Fortsatt osäkra ekonomiska förutsättningar, framför allt kopplat till inflationsutvecklingen, men också olika prioriteringar och ett hopp om en normaliserad ekonomi inom ett par år präglade kommunfullmäktiges budgetdebatt för 2025. Beslutet blev att fastställa Socialdemokraternas och Miljöpartiets planeringsdirektiv, budget och investeringar för 2025 och plan 2026–2028.

Byggnadsnämnden vidtar åtgärder för budget i balans

Under 2023 uppvisade byggnadsnämnden ett underskott på över 16 miljoner kronor, och prognosen för 2024 ser liknande ut. För att minska underskottet och nå en balanserad budget har nämnden beslutat om att arbeta vidare med en rad åtgärder för att minska kostnaderna och öka intäkterna.

Positiva resultat för tekniska nämnden

När tekniska nämnden summerar årets fyra första månader är det ett överskott på 7,2 miljoner kronor jämfört med budget som presenteras. Detta är en betydande förbättring jämfört med samma period föregående år, då resultatet var -25,8 miljoner kronor. Skillnaden mellan åren beror främst på kostnaderna för vinterväghållning och skador på grund av kyla och snö.
Verksamheten inom Fastighet har drab

Kommunfullmäktige godkänner årsredovisning för 2023

Efter debatt om det positiva resultatet i årsredovisningen, skattetryck och olika budgettekniska detaljer beslutade kommunfullmäktige i Umeå kommun att godkänna Årsredovisningen för Umeå kommunkoncern 2023. Debatten gav också en försmak om vad som kommer att diskuteras under kommande budgetdebatter.

Umeåregionens brand- och räddningsnämnd får ökade medel

Umeåregionens brand- och räddningsnämnd tilldelas totalt 21,5 miljoner kronor för att återställa fordon och inventarier vid Holmsund brandstation efter de omfattande skador som inträffade vid en brand i slutet av december 2023. Det enligt ett beslut i kommunfullmäktige.

Näringslivs- och arbetsutskottet rekommenderar köp av Thoren Arena

Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott föreslår att Umeå kommun köper Thoren Arena på Noliaområdet för 260 miljoner kronor. Utöver köpeskillingen upphör kommunens hyresavtal av lokalen, liksom Thorengruppens arrendeavtal för marken i samband med ett köp. Förslaget går nu vidare till kommunfullmäktige som fattar ett slutgiltigt beslut.

Underskott för brandförsvaret tydliggör behov inför kommande år

Umeåregionens brand- och räddningsnämnd redovisar ett underskott på 2,9 miljoner kr för 2023. Åtgärdsplanen som togs under hösten minskade underskottet, men en fortsatt stram budget kan riskera att leda till negativa effekter på förmågan att genomföra räddningsinsatser. Nämnden ser därför ett tydligt behov av en utökad budget för 2025.

Plusresultat och fortsatta effekter av pandemin

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden redovisar ett överskott på 12,2 miljoner kronor 2023. Överskottet beror till stor del på att statsbidrag för skyddsbehövande från Ukraina överstiger kostnaderna, samt lägre efterfrågan på vuxenutbildning. Inom gymnasieskolan syns fortfarande tydliga spår av pandemin när det gäller antalet elever som får en gymnasieexamen.

Enligt SCB har arbetsmarknaden i Umeå totalt sett vuxit från 53 930 anställda år 2011 till 71 798 anställda år 2023.

Fortsatt stark jobbtillväxt i Umeå

Umeå fortsätter att utvecklas starkt när det gäller antalet nya arbetstillfällen. Tillväxten i nya jobb är faktiskt just nu starkare än befolkningsutvecklingen. Det visar ny statistik från SCB.

Hos budgetrådgivningen kan du få budgetrådgivning, skuldrådgivning och hjälp med skuldsanering.

Umebor får budgetrådgivning i Väven

Lördagen den 20 januari kommer budgetrådgivningen att finnas i kommunhörnan på Väven i Umeå för att informera umeborna om hur man gör en budget, ser över sina kostnader och berätta om att man kan boka kostnadsfritt stöd hos budgetrådgivningen.

Umeå kommun stärker sin position inom kvalitetsområdet

Umeå kommun stärker sin position inom kvalitetsområdet

Nu har ytterligare en stor del av Umeå kommuns verksamheter certifierat sig enligt ISO 9001.Umeå kommun ligger i och med detta i den absoluta framkanten när det gäller kvalitetsarbete. Kvalitetsarbetet innebär att man utgår från medborgarnas behov och ser över arbetssätt för att klara krav samt effektivisera verksamheten. Måndag 29 april, klockan 10 inbjuds media till certifikatsutdelning.

Delårsrapporten: Kärvt men ändå hoppfullt

Trots kärva tider, som en följd av finanskris och lågkonjunktur, ser Umeå kommun ut att gå mot ett positivt årsresultat på + 36, 4 miljoner kronor. Men flera av verksamheterna, till exempel socialtjänsten, har stora utmaningar framför sig.

Umeå - en kommun med mycket välskött ekonomi

Umeå är numera en ekonomiskt mycket välskött kommun. Det skriver KommunExperten i sitt senaste nummer efter att ha granskat Umeå och flera andra svenska kommuner.

Umeå Index 2009 - Umeå bygger för fortsatt tillväxt

Umeå har drabbats av många varsel i spåren av finanskrisen och lågkonjunkturen. Arbetslösheten har ökat och kommer troligen att öka ytterligare under hösten. Den långsiktiga färdriktningen är dock solklar - i Umeå investeras miljarder för fortsatt tillväxt. Det säger Roland Carlsson, Näringslivschef i Umeå kommun i samband med publiceringen av Umeå Index 2009.

Visa mer