Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Viva resurs – möjligheternas marknad

Viva resurs är Umeå kommuns specialister på att upptäcka och utveckla resurser. Här får många som har svårt att komma in på arbetsmarknaden stöd att studera, praktisera eller arbetsträna och här skapar, förädlar och reparerar man saker som kan användas igen. I Returbutiken – Årets hållbara butik i Umeå – kan du köpa dem.

Viva resurs jobbar med människor och miljö för ett långsiktigt hållbart samhälle, och ett hållbart arbetsliv för deltagarna. Verksamheten bedrivs i nära samverkan med kommunal vuxenutbildning, Arbetsförmedlingen, socialtjänsten och Försäkringskassan, och är statligt och kommunalt finansierad. Till viss del också självfinansierad – i Viva resurs ingår nämligen Returbutiken, mellan Gimonäs återvinningscentral och Strömpilen, som säljer återbrukade varor från kommunala verksamheter och privatpersoner. Som ett bevis på att man gör ett bra arbete fick Returbutiken utmärkelsen Årets hållbara butik på Handelsgalan i januari 2013.

Birgitta Bäckström är tillförordnad verksamhetsansvarig för Marknadsavdelningen. Hon tar emot i kontoret som precis som arbetskamraternas är möblerat helt med återvunna möbler, och visar runt i det stora huset på Gimonäs.
– Vi jobbar med människor, miljö och hälsa i alla våra ca 20 olika verksamheter. De som praktiserar här stannar ofta i två till nio månader, max tre år, innan de går vidare till jobb, studier eller en annan åtgärd. I huset jobbar ca 130–140 personer – vissa heltid, andra några timmar i veckan. Här får man jobba utifrån sina egna förutsättningar, och det är okej att misslyckas, säger Birgitta.

I Textilverkstaden tar man emot uppdrag från kommunala verksamheter och jobbar med återbruk, något som har blivit stort de senaste åren. Kerstin Forsmark är arbetsledare och berättar om några vanliga uppdrag: att skapa maskeradkläder till förskolor, att reparera och omarbeta kommunens textilier och att skapa nya produkter av insamlat material. Här sys också 1800-talskläderna till Gammlias sommarguider.
– Vi får ofta klura lite på hur vi ska göra, berättar Kerstin och visar en mjuk björk som ska klä in en pelare i en skola, och en magisk trädkoja till en förskola.
Hantverksskickligheten och konstnärligheten i huset är imponerande. Här finns också teknisk kompetens. Anna går igenom alla symaskiner som kommer in. Vissa repareras, andra servas eller blir reservdelar. Anna skriver ett besiktningsprotokoll för varje maskin.

Jon Matsson är arbetsmarknadshandläggare på Viva resurs och berättar om sitt jobb.
– Det är vi handläggare som sköter om praktik, arbetsträning, arbetsprövning, rehabilitering och jobbstärkande åtgärder som att fräscha upp meriter. Vårt uppdrag är att deltagarna ska hitta arbeten utanför huset och vi hjälper dem med det på bästa sätt. Det handlar om att se hela människan, och även ge råd om hälsa och livsstil.

I tapetseriet står några gamla fåtöljer, vackert renoverade och omklädda. De flesta av möblerna kommer från privatpersoner som lämnat in dem till Returbutiken eller i ett speciellt litet hus på Gimonäs återvinningscentral. Birgitta visar en favorit, en svart skinnfåtölj med klädsel av återvunna skinnjackor, med några kaxiga emblem och märken. Tapetseriets höj- och sänkbara arbetsbord är naturligtvis återvunna. De är omarbetade sjukhussängar.

Vi tittar i möbel- och mattvätten, där allt rengörs, och snickeriet där det som är skadat eller skamfilat renoveras. På Sortering/demontering tar man tillvara det som kan användas och fixas, och skickar resten till materialåtervinning.
Gruppledaren Ola Norén visar runt och berättar.
– Vi sorterar ut det som går att använda eller återbruka, skrot plockas sönder och delas upp. Koppar som inte går att använda säljs vidare. Jag kollar elgrejer och fixar enklare fel, sedan rengörs sakerna, märks, åker ut i butik och blir pengar, säger Ola och ler. Han är också hjärnan bakom en av de egna efterfrågade produkterna: jordgloben som gjorts om till taklampa.

De flesta taklamporna finns dock i ”Diskot”, där man sorterar och värderar saker innan de går ut i butiken. Medarbetaren Marie Frykholm berättar att prissättningen ibland kan vara svår, allt är ju inte stämplat eller märkt, men att det också är roligt att kunderna ibland kan göra riktiga fynd. Här designar man också nytt av material som kommit in. Marie visar en vacker lampa av delar som tagits till vara.

I personalmatsalen träffar vi Tarja Korva, ansvarig för en annan mycket framgångsrik del av verksamheten: Yrkesvägen: lokalvård och service, en mångsidig vuxenutbildning som ger yrkesbevis utfärdat av SRY, Servicebranschens Yrkesnämnd. I utbildningen ingår praktiska och teoretiska kunskaper inom många områden, och 60–70% av eleverna får jobb efter examen. Tarja berättar att resultaten är så bra att man har utsetts till referenskommun för hela Sverige och att hon nu reser runt och ger andra råd och stöd för att starta liknande utbildningar.

Bredvid sitter receptionisten Ritva La Fontaine, en av initiativtagarna till försöket att sticka världens längsta halsduk, som efter rekordet ska delas upp i filtar och halsdukar och skänkas till ett ryskt barnhem.
– Efter att vi var med i tv började folk skicka delar från hela landet, Holland och Norge. Men vi behöver alltid mer!
Nu finns halsduken hos Viva resurs, den ryms inte hemma längre. I färdigt skick kommer den att väga ett ton …

Birgitta berättar om skaparkraften, tankarna om utveckling och marknadsföring och om alla möjligheter som finns här. Priset till Returbutiken som Årets bästa hållbara butik på Handelsgalan är en fin utmärkelse, som Birgitta säger att alla duktiga medarbetare verkligen har gjort sig förtjänta av. Förhoppningsvis lockar det också hit ännu fler besökare.

I Returbutiken är det lugnt och skönt, trots många kunder. Matsalsbord är dukade med vackert porslin, och hyllorna är fyllda av böcker och små prydnader. Några kunder går runt och lyfter på småmöbler och prylar. Kanske åker de hem med en omklädd fåtölj, ett blänkande nylackat bord, eller en av textilverkstadens återbrukade brödpåsar. Det finns en positiv känsla i luften – alla kan vi bidra till ett hållbart samhälle, där vi tar vara på varandra och våra resurser. Gör ett besök du också!


Kontaktpersoner

Lars-Olof Åström
enhetschef
Viva resurs
090-16 49 09
070-341 67 61

Göran Lindström
arbetsledare
Returbutiken
070-255 71 07



Anders Ericson på uppdrag av Umeå kommun


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 11 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå har länge haft en stadig tillväxt. Här bor strax under 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. Genom en både tidig och omfattande utbyggnad av stadsnätet har Umeå västvärldens snabbaste bredband. En följd av en mångårig satsning på kultur är utnämningen till Europas kulturhuvudstad 2014.

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34