Pressmeddelande -
Vårdkonflikten får effekter i Umeå kommun
Vårdförbundets blockad mot övertid, mertid och nyanställningar samt den pågående strejken i Region Västerbotten får effekter för Umeå kommun, främst på verksamheter inom äldre- och funktionshinderomsorgen. Det visar den konsekvensanalys som Umeå kommun har skickat till Sveriges kommuner och regioner, SKR.
– Förhandlingarna mellan SKR/Sobona och Vårdförbundet går långsamt. De aviserade konfliktåtgärderna i kommunen har börjat ge effekt och det är tydligt att det kommer att bli tufft för verksamheterna som får bära konsekvenserna, inte minst med tanke på att sommaren och semestrar väntar. Därför är det mycket viktigt att parterna hittar en väg framåt i förhandlingarna, säger Linda Thelberg, biträdande förhandlingschef, Umeå kommun.
Vårdförbundets blockad som trädde i kraft den 20 maj i 29 svenska kommuner är riktad mot övertid, mertid och nyanställningar. Totalt berörs cirka 250 sjuksköterskor i olika verksamheter i Umeå kommun av Vårdförbundets konfliktåtgärder.
Det pågår ett aktivt planeringsarbete för att berörda verksamheter ska fungera så bra som möjligt med hänsyn till pågående konflikt. Om Vårdförbundets konfliktåtgärder fortsätter under en längre tid och över sommaren kan de få stor påverkan inom framför allt äldreomsorg och funktionshinderomsorg.
Något som är tydligt i analysen till SKR är att minskad tillgång på sjuksköterskor i verksamheterna kan leda till större behov av prioriteringar och även kan innebära risk för fördröjd vård. Oplanerad frånvaro på grund av sjukdom eller planerad frånvaro är en utmaning att hantera.
Analysen lyfter också att de konfliktåtgärder som aviserats i Region Västerbotten även kan påverka verksamheter i kommunen. En strejk i regionen kan innebära att regionens vårdkapacitet minskar och eftersom det finns samarbete mellan regionens och kommunens vårdverksamheter kan det också påverka kommunens verksamheter och vårdkapacitet negativt.
Den nyanställningsblockad som Vårdförbundet har lagt innebär för närvarande att närmare 20 nyutexaminerade sjuksköterskor inte får arbeta som sjuksköterskor i kommunen, vilket allvarligt påverkar arbetsbelastningen för befintlig personal. Det finns även en påtaglig risk att nuvarande semesterplanering kan behöva ändras på grund av detta. En dialog med Vårdförbundet om undantag från nyanställningsblockaden för dessa sjuksköterskor pågår.
– Det är flera konsekvenser som samspelar och det allvarligaste i detta är att konfliktåtgärderna kan komma att påverka vården och omsorgen om våra äldre. Många är svårt sjuka och de behöver täta vårdkontakter. Sannolikt kan vissa insatser bli fördröjda på grund av att vi måste prioritera hårdare. Det blir inte minst en kännbar belastning för våra medarbetare, säger Mia Tegström, verksamhetschef, Hälso- och sjukvård, Umeå kommun.
Läs mer om vårdkonflikten och den konsekvensanalys som Umeå kommun skickat till SKR.
Mer information:
Linda Thelberg
biträdande förhandlingschef
Umeå kommun
090-16 23 15
linda.thelberg@umea.se
Mia Tegström
verksamhetschef, hälso- och sjukvård
Umeå kommun
090-16 31 18
mia.tegstrom@umea.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.