Pressmeddelande -
Utformning och vision för kvinnohistoriska museet i Umeå
2014 öppnar Sveriges första kvinnohistoriska museum. Platsen är Umeås nya kulturhus, Kulturväven, som invigs i samband med att Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014. Genom sin unika ställning blir museet en nationell angelägenhet. Idag presenterade museet bilder och visioner om den kommande verksamheten.
Tamara Spiric, kommunalråd (V) och ordförande i styrgruppen för Kvinnohistoriskt museum i Umeå presenterade museets vision och inriktning:
—Museet ska belysa samtiden och historien och ur detta ta avstamp mot framtiden. Ambitionen är att lyfta fram förändringar i kvinnors situation, både globalt och lokalt. Självklart ska vi ha en feministisk spets, men vi vill också skapa ett modernt och spännande museum med ett tilltal som når ut till många. Här ska skapas både rymd och spets.
—Museet ska ge nya upplevelser och insikter. säger Tamara Spiric. En plats som plockar upp aktuella frågor och sätter dem i ett historiskt sammanhang. En plats för samtidsdebatt, där besökaren är delaktig i vad som händer i museet.
Museets vision är att vara en plats som genom att samla och lyfta fram okänd historia, förmedla ny kunskap och visa på alternativa perspektiv möjliggöra nya insikter och uppmuntra till handling. På detta sätt blir museet en aktör för en jämställd fördelning av makt och inflytande och bidrar till att bryta de normer och strukturer som begränsar kvinnors och mäns livsval och möjligheter att delta i samhället på lika villkor.
Utformning av lokalerna
På pressträffen medverkande även Katapultkontoret, som arbetar med utformningen av lokalerna i
Kvinnohistoriskt museum. De presenterade sina idéer om hur gestaltning av lokalerna kan användas för att skapa ett modernt museum som ger besökaren möjlighet att interagera och vara delaktig.
Så här säger Mia Sas om Katapultkontorets idé om hur man bör använda museets lokaler:
—Det ska vara som en riktigt bra film, ingen besökare ska vilja tycka på stoppkappen. Då krävs det att lokalerna andas museets vision från början till slut. Varenda kvadratmeter i museet ska gestaltas, allt ska vara en del av upplevelsen.
—Det är otroligt spännande att få vara med i uppstaren av processen kring ett museum som törs tänka nytt i form och arbetssätt och som inte räds att plocka upp frågor som provocerar, säger Mia Sas, utställningsproducent på Katapultkontoret.
—När vi jobbade med Flygvapenmuseets nya utformning och koncept tredubblades museets besökare och vi vann utmärkelsen Årets museum och Årets utställning. Det är viktiga erfarenheter som vi tar med oss när vi jobbar med lokalerna för Kvinnohistoriskt museum.
—Vi är övertygade om att det här kan bli ett museum som överraskar. En plats för starka berättelser som berör. För att nå museets vision och mål är formandet av den fysiska och digitala miljön avgörande, avslutar Mia Sas.
Pressbilder
Illustrationer och skisser finns tillgängligt digitalt på http://www.umea.se/kvinnohistorisktmuseum
under sidan Pressmaterial.
Kontaktuppgifter:
Tamara Spiric
kommunalråd (V) och ordförande
i styrgruppen för Kvinnohistoriskt museum i Umeå
Umeå kommun
070-27719 89
tamara.spiric@umea.se
För mer information och kontakt med Katapultkontoret, vänligen kontakta:
Charlotta Gustafsson
projektledare för Kvinnohistoriskt museum, Umeå kommun
072-534 10 53
charlotta.gustafsson@umea.se
Jenny Brantholm
kommunikatör
Umeå kommun
090-16 33 38
070-456 34 35
jenny.brantholm@umea.se