Pressmeddelande -
Underskott för brandförsvaret tydliggör behov inför kommande år
Umeåregionens brand- och räddningsnämnd redovisar ett underskott på 2,9 miljoner kr för 2023. Åtgärdsplanen som togs under hösten minskade underskottet, men en fortsatt stram budget kan riskera att leda till negativa effekter på förmågan att genomföra räddningsinsatser. Lägg därtill att verksamheten behöver uppfylla kraven i arbetstidsdirektivet. Nämnden ser därför ett tydligt behov av en utökad budget för 2025.
Underskottet för 2023 beror till största delen på personalsituationen inom deltidsverksamheten (RiB), som redovisar en negativ budgetavvikelse på 2,5 mnkr. Problem med bemanningen har medfört att personal behövt tas in på övertid för att upprätthålla förmågan att rycka ut vid larm.
– Det har varit ett ansträngt läge en längre period och det håller inte hur länge som helst. Vi har medarbetare som gör sitt yttersta och jobbar övertid, men vi kan inte driva en samhällsviktig verksamhet på det sättet. Vi behöver löpande rekrytera fler deltidsbrandmän, både för att kunna upprätthålla beslutad beredskap och för att vi ska kunna behålla befintlig personal, säger Lena Karlsson Engman (S), ordförande i Umeåregionens brand- och räddningsnämnd.
Utökad ram nödvändigt
Inför nästa år står brandförsvaret inför stora utmaningar och utifrån den föreslagna driftramen på 75 mnkr år 2025 finns inte förutsättningar att fullt ut klara uppdraget. Förutom att fler deltidsbrandmän behöver rekryteras måste det även finnas förutsättningar för övning och utbildning. Konsekvensen blir annars att personalen ställs inför situationer som de inte kan hantera, vilket både ökar skaderisken och leder till sämre insatsförmåga.
För att hålla budget och uppfylla kraven i arbetstidsdirektivet behöver också fler heltidsanställda brandmän rekryteras kommande år. Alternativet är att dra ner på bemanningen, något som riskerar att leda till allvarliga konsekvenser.
− Att dra ner på vår förmåga att genomföra räddningsinsatser skulle vara väldigt olyckligt i dessa tider, när vi i stället behöver stärka samhällets beredskap. Räddningstjänsten har en mycket viktig roll i totalförsvaret och för samhällets trygghet och säkerhet. I det läget vill vi absolut inte sänka ambitionsnivån, säger Lena Karlsson Engman (S).
Resursbehov tillkommer också för att etablera den nya brandstationen på Tomtebo strand. Det krävs även mer resurser till arbetet med räddningstjänst under höjd beredskap och fortsatt arbete med att uppfylla lagkrav om tillsyn och ledning av räddningsinsatser.
För att klara uppdraget bedöms behovet vara ytterligare 17 mnkr, utöver den föreslagna ramen på 75 mnkr.
Kontakt
Lena Karlsson Engman (S)
ordförande Umeåregionens brand- och räddningsnämnd
070-296 12 32
lena.karlsson-engman@umea.se
Ämnen
Regioner
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.