Pressmeddelande -
En av Umeås äldre skolor ska bli modern och flexibel
En byggarbetsplats har upprättats på före detta Fridhemsgymnasiet. Den ska byggas om till en modern och flexibel skola som ska vibrera av liv och lärande. Här ska 600 högstadieelever och 1000 gymnasieelever erbjudas en miljö där lärande står i fokus.
En ny tydlig och självklar entré mot E12:an ska byggas i trä. Den ska kännas välkomnande och präglas av värme och gemenskap med torg, café, skolrestaurang med mindre sektioner för lugn och ro och möjlighet till studieplatser för enskilda individer eller grupper.
- Att skapa en välkomnande gemensam högstadieskola och gymnasium är unikt för Umeå och också oerhört spännande. Utmaningen är att utgå från byggnader från olika tidsepoker som dels består av gedigna material av tegel, trä och sten från 50-talet men även tillbyggnader från 80-talet, och få ihop det till en modern enhet, säger Peder Granström, byggprojektledare på Fastighet, Umeå kommun.
Energisnålt, ljust och öppna ytor
Hittills har en omfattande sanering skett på grund av fuktskador. Det tomma skalet ska nu invändigt byggas och fyllas med flexibla ytor för att främja olika typer av pedagogik och inlärning. Undervisningslokaler ska vara anpassade till framtidens teknik och moderna klassrum, grupprum och arbetstorg av olika storlek och karaktär.
Olika golvnivåer och trappor behöver förändras för att skapa en tillgänglig miljö, utöka ljusinsläpp och skapa gemensamma ytor som känns välkomnande. Den nya skolan kommer att få energisnål uppvärmning och fyllas med modern teknik.
- Målsättningen är en skola med lärande i fokus och det förutsätter en skolmiljö som är trygg, ljus och varm. Gemensamma ytor ska upplevas välkomnande samtidigt som det finns behov av tydliga gränser mellan gymnasieskola och grundskola, säger Jonas Stenlund, projektledare och rektor inom gymnasieskolan på Umeå kommun.
Trygga lärmiljöer som underlättar samarbete
Skolan ska få öppna och slutna lärmiljöer som ger utrymme för nya arbetssätt och lärstilar. I anslutning till undervisningslokalerna ska elevskåpen finnas på respektive enhet. Lärarnas arbetslag, rektorer och elevhälsoteam får sina arbetsplatser i närheten av sina elever och byggs för att underlätta samarbete.
Stegvis utveckling till planerad skolstart
Arbetet med nya skolan sker stegvis där det nu finns en programförklaring utarbetad i samarbete med White arkitekter. Nästa steg blir att hantera anpassade utemiljöer, eventuellt framtida fotbollshall och hur skolan ska anpassas för uthyrning kvällar och helger.
Fakta
Totalentreprenör: Rekab
Storlek: 34 050 m² (bruttoarea)
Kostnad: 300 miljoner kronor
Planerad skolstart: Höstterminen 2019
Totalt antal elever: 1600, (600 högstadieelever, 1000 gymnasieelever)
Mer information:
Peder Granström
byggprojektledare
Fastighet
Umeå kommun
090-16 23 45
peder.granstrom@umea.se
Jonas Stenlund
projektledare Utbildning
Umeå kommun
090-16 41 63
jonas.stenlund@umea.se
Ämnen
Regioner
Umeå kommun har 11 900 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.