Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Umeå kommun efterfrågar dialog med graffitimålare

Umeå kommun har inför sommaren satsat på att utveckla arbetet med graffitiväggen på 120-området till en trygg och attraktiv mötesplats för ungdomar. Arbetsgruppen för graffiti är dock bekymrade över den senaste utvecklingen vid graffitiväggen och efterfrågar därför en dialog med graffitimålarna.

Inför säsongen har ett antal förbättringar gjorts vid platsen, bland annat har vägen in till graffitiväggen förstärkts, slyröjning har skett och en informationsskylt har satts upp. Den 16–17 augusti genomförs dessutom Avalanche 2014, Norrlands hittills största graffitifestival, som arbetsgruppen medfinansierar med 50 000 kronor.

Den senaste tidens utveckling är oroande utifrån tre aspekter: klotter på en informationsskylt, nedskräpning och alkoholdrickande på området.

I juni sattes en informationsskylt upp vid väggen. Inom kort blev denna skylt utsatt för klotter. Den har redan klottersanerats vid flera tillfällen till en kostnad av cirka 1800 kronor per gång. Budskapet på skylten är ett sätt för arbetsgruppen att kommunicera med graffitimålarna och handlar om att man ska slänga skräp på rätt plats och en länk till mer information om väggen på www.umea.se/graffiti.

– Pengar för sanering av skylten tas från arbetsgruppens konto och vi skulle förstås hellre använda dessa för att främja graffitin som konstform och fritidsintresse, menar Cecilia Sandén, processledare på UmeBrå och samordnare för arbetsgruppen för graffiti.

Förutom klottersanering av informationsskylten har det uppmärksammats att platsen ser skräpig ut. Det finns en stor mängd av sprayburkar som ligger utspridda på marken på området.

– Det är allvarligt när sprayburkar, som räknas som miljöfarligt avfall, slängs direkt på marken. Varje person har ett ansvar att slänga skräp på rätt plats, i synnerhet när det handlar om miljöfarligt avfall. Det finns goda möjligheter att slänga skräp i soptunnor och sopkärl på området och tömning sker regelbundet under säsong, säger Cecilia Sandén.

Det har även förekommit alkoholdrickande på området. Ölburkar, ölflaskor och spritflaskor har vid ett flertal tillfällen påträffats vid väggen. Graffitiväggen är en kommunal anläggning och dessutom en mötesplats för ungdomar. Alkohol ska därför inte förekomma på området.  

– Dessa dilemman pekar på behovet av ett dialogmöte där graffitimålarna och arbetsgruppen träffas för att diskutera framtidsformer och gemensamma förhållningssätt.  Det är viktigt att komma överens om grundläggande regler för området för att kunna skapa en trygg och attraktiv mötesplats. Problemet är att det för närvarande inte finns någon tydlig samtalspart. Så snart som möjligt kommer vi att kalla graffitimålarna till ett öppet dialogmöte för att komma fram till konstruktiva lösningar, hälsar Cecilia Sandén.

Bakgrund
Graffitiväggen drivs som en försöksverksamhet och en arbetsgrupp för graffiti finansierar väggen med 100 000 kr per år. Arbetsgruppen består av representanter från Umeå fritid, UmeBrå, Gator och parker, Umeå kultur och Ungdomspolisen.

Umeå kommun har en öppen attityd som handlar om att främja graffiti som konstform och fritidsintresse. Umeå fritid har tillsammans med Umeå kultur upprättat ett nyttjanderättsavtal med Umeå kommun för att disponera ett gammalt skyttevärn på I20-området. Graffitiväggarna på I20-området är den plats inom kommunen där det är tillåtet att utöva graffiti. Området rymmer ett stort antal väggar i olika höjder och längder som är öppna för graffitimålare. Målsättningen är att erbjuda en positiv och attraktiv kommunal mötesplats.

Arbetet med graffiti och klotter utgår från ”Handlingsplanen för att förebygga klotter som skadegörelse och främja graffiti som konstform och fritidsintresse”. Handlingsplanen bygger på fem angreppssätt som tillsammans utgör en helhetssyn:

  • via dialog informera och påverka
  • via samverkan försvåra och sanera
  • beivra
  • möjliggöra och främja laglig graffiti
  • samordna och följa upp arbetet


Kontaktperson

Cecilia Sandén
vik. processledare
UmeBrå
090-16 16 37
070-601 37 17
cecilia.sanden@umea.se

 


 

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


 

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34

Relaterat innehåll

Samtalskväll om Umeå kommuns lagliga graffitivägg

Samtalskväll om Umeå kommuns lagliga graffitivägg

Onsdag 3 september kl. 18.30 på Hamnmagasinet. Jacob Kimvall, konstkritiker och doktorand i Konstvetenskap vid Stockholms universitet, ger olika grundperspektiv på frågan om laglig graffiti och exempel på hur olika kommuner jobbat med frågan. Efter en kort presentation om nuläget blir det allmän diskussion kring graffitiväggen i Umeå kommun.