Pressmeddelande -
Storsatsning på elever med neuropsykiatriska funktionshinder
Umeås kommunala gymnasieskolor får närmare 3,5 miljoner kronor i bidrag för stöd till elever med ADHD, Aspergers syndrom och andra funktionshinder. Pengarna ska bland annat användas till utbildning av samtlig personal inom gymnasieskolan samt nya studielotsar.
Projektet Pusselbiten går ut på att utveckla metod, strategi och organisation för att stödja elever med så kallade neuropsykiatriska funktionshinder, NPF. Utöver ADHD och Aspergers ingår bland annat också Tourettes syndrom och Tvångssyndrom-OCD. Även dyslexi och språkstörningar kan räknas in gruppen.
Totalt beräknas omkring 300 elever (10 procent) på de kommunala gymnasieskolorna vara diagnostiserade med NPF. Dessutom finns troligen ett mörkertal, eftersom många kan ha valt bort en diagnos för att undvika känslan av utanförskap.
Utbildning och studielotsar
För att stötta elever med NPF har gymnasieskolan ansökt om 5 871 000 kronor i bidrag, varav 3,5 miljoner kronor har beviljats i den första omgången. En del av pengarna ska användas till kompetenshöjning hos hela personalen. Dessutom vill gymnasieskolan bilda en samverkansgrupp mellan vårdnadshavare och skola.
Ytterligare en del i satsningen är utbildning av sex medarbetare enligt LOTS-modellen, som används inom för- och grundskolan samt socialtjänsten. Den största delen av bidraget går till att utveckla ett studiestöd i form av studielotsar som ska kunna möta de dagliga behoven hos elever med NPF. Dessa studielotsar ska vara tillgängliga på alla kommunala gymnasieskolor klockan 8—16 under skoldagar.
Högprioriterat
Gymnasieskolans ledning har lyft Pusselbiten som sitt viktigaste projekt, och beredningsgruppen för sociala investeringar inom Umeå kommun beslutade i dag enhälligt att bevilja bidrag enligt ansökan.
— Det här är en jätteviktig satsning, som görs för att fler unga ska klara gymnasieskolan och förbättra sina framtidsmöjligheter. Det rimmar mycket väl med intentionerna bakom sociala investeringar, säger Tamara Spiric (V), ordförande i beredningsgruppen.
Det beviljade bidraget gäller för 2012 och 2013. Gymnasieskolan uppmanas av beredningsgruppen att återkomma med en ansökan för 2014.
Mer information:
Tamara Spiric (V)
ordförande
beredningsgruppen för sociala investeringar
Umeå kommun
090-16 11 80
070-277 19 89
tamara.spiric@umea.se
Ylva Rune
utvecklingschef vid gymnasiekontoret
Umeå kommun
090-16 30 07
070-374 79 03
ylva.rune@umea.se