Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Samverkan för tandvård till personer i social utsatthet

Personer som befinner sig i social utsatthet ska få bättre möjligheter till tandvård. Umeå kommun ska initiera samverkan med landstinget, sociala föreningar och organisationer för att ta fram en arbetsmetod som håller över tid. Det har individ- och familjenämnden beslutat.

Behovet av tandvård ser olika ut hos olika målgrupper och hos olika individer. Vissa personer kan av olika anledningar ha svårare att fullfölja tandvårdsbehandlingar. Det kan handla om ekonomi, förmåga att passa tider, tandläkarskräck eller annat. Därför har individ- och familjenämnden beslutat att ta fram en arbetsmetod där Umeå kommun, Västerbottens läns landsting och sociala föreningar och organisationer samverkar för att personer i social utsatthet ska få bättre möjligheter till tandvård.

– Vi ser att det finns utsatta människor bland oss som av olika anledningar inte nyttjar sin rätt till tandvård. Det gör att vi måste tänka ut nya arbetssätt och samverka med landstinget och sociala föreningar för att nå fram. Det ska inte synas i munnen på dig att du är fattig, säger Andreas Lundgren (S), ordförande, individ- och familjenämnden.

Det finns i dag möjligheter att göra individuella bedömningar och bevilja bistånd, försörjningsstöd, utöver norm om tandvården är motiverad, till exempel ur behandlingssynpunkt. För att ytterligare förstärka utsatta människors möjlighet till tandvård ska en översyn av hur stödet kan utvecklas genomföras.

– Nyckeln i det här arbetet kommer att vara att vi får sociala föreningar och organisationer att vara med. Många gånger är deras uppbyggda relation till den enskilde avgörande om man tar sig iväg till tandläkaren. Vi behöver hjälpas åt tillsammans för att lyckas. Landstinget måste vara flexibla i att ta fram tandläkartider, det måste gå att få ett snabbt svar från socialtjänsten om man har rätt till tandvårdsbehandling och de ideella föreningarna måste hjälpa till att motivera. Då kan vi få fart på detta, säger Andreas Lundgren(s), ordförande, individ- och familjenämnden.

Beslutet innebär inte någon förändring i själva handläggningen av bistånd. Ett utökat stöd till personer att genomföra tandvård kommer att medföra ökade kostnader för försörjningsstöd och för själva stödet.

Mer information

Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Anna-Karin Sjölander (C)
vice ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 15 17
annakarin.sjolander@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner




Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Maria Hedin

kommunikatör stöd och omsorg 090-16 30 79, 070-227 81 87