Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Så ska Umeå arbeta med jämställdhet de kommande fyra åren

Umeå kommun ska vara en pådrivande aktör i jämställdhetsarbetet, inom den egna organisationen, men också i samhället i stort. Men hur ska arbetet går till? Jämställdhetsutskottets dokument "Strategi för jämställdhetsarbete i Umeå kommun" pekar ut mål, men också strategier för att nå dem.

Ett enigt jämställdhetsutskott har ställt sig bakom dokumentet som nu går vidare till fullmäktige för antagande, något som troligen sker i februari. Strategin fastställer de övergripande riktlinjerna för jämställdhetsarbetet. Dokumentet ska fungera som ett verktyg för verksamheterna, som har ansvar för att bryta ner målen på en konkret verksamhetsnivå, och sedan följa upp och utvärdera.

Utskottets nya ordförande Tamara Spiric (V) beskriver dokumentet som något av en nystart för jämställdhetsarbetet i Umeå.

- Jämställdhetsarbetet ska vara en självklar del av kommunens arbete, precis som arbetet med budget och kvalitet. Det finns enskilda verksamheter som gjort många bra saker bra, men detta är en tydlig signal från den yttersta ledningen om att jämställdhetsarbetet är prioriterat.

Strategi för jämställdhetsarbete i Umeå kommun pekar ut fyra prioriterade områden för jämställdhetsarbetet: makt och inflytande, hållbar utveckling, livsmiljö och medborgarservice. Målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv och att
jämställdhet på ett konkret sätt finns med och tillämpas i alla led av beslutsprocessen och i alla dokument som Umeå kommun står bakom.

Inom alla verksamhetsområden finns konkreta exempel på vad arbetet kan innebära. Här är några:

Avskaffa stereotypa könsroller
Inom detta område kan kommunen till exempel ta ett större ansvar för att påverka ungas val till utbildningar (gymnasiet med mera), och på så sätt arbeta för att unga inte gör könsstereotypa val.

Kartlägga och ta bort löneskillnader (löneutjämning)
Som arbetsgivare finns möjlighet att bryta den könsuppdelade arbetsmarknaden
- Det handlar om att inte bara bortförklara löneskillnaderna utan faktiskt rätta till dem, kommenterar, Tamara Spiric.

Verkställa beslut om att hemtid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet

Motverka könsbundna skillnader i vård och omsorg
Som servicegivare ska Umeå kommun erbjuda en jämställd samhällsservice som speglar individers behov oavsett vilket kön de har.

Arbeta mot könsrelaterat våld och människohandel
Kan till exempel handla om att genom förebyggande arbete, normarbete, komma bort från gamla normer och värderingar. En tänkbar metod kan vara att se över hur föreningar som får bidrag till sin verksamhet av kommunen arbetar med värdegrundsfrågor.

- Jag tror att vi i och med detta får en nytändning. Jämställdhetsarbete ska vara en del av allas vår vardag, det är så det måste gå till för att vårt arbete ska leda till att vi når de mål som vi gemensamt fattat beslut om, säger Tamara Spiric (V), som inom ramen för sitt uppdrag som nytt kommunalråd i Umeå också har det övergripande ansvaret för jämställdhetsarbetet.

Verksamheterna kommer att få stöd från utskottet, bland annat i form av tillgång till en databas som successivt kommer att fyllas med goda och lärande exempel.

För mer information kontakta:

Tamara Spiric
Kommunalråd (V)
Ordf i jämställdhetsutskottet
090-16 11 80
070-277 19 89
tamara.spiric@umea.se<mailto:tamara.spiric@umea.se>

Helene Brewer
Jämställdhetsstrateg
090-16 19 15
070-6114707
helene.brewer@umea.se<mailto:helene.brewer@umea.se>

Jörgen Boman
Pressinformatör
Informationsenheten
Umeå kommun
090-16 11 24
070- 669 00 10
jorgen.boman@umea.se<mailto:jorgen.boman@umea.se>

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34