Pressmeddelande -
Rapport om ekologisk status för kustvikar i Umeå kommun
Umeå kommun har undersökt ekologisk status på 23 kuststationer i Umeå kommun. Endast en fjärd, Täftefjärden, klarar vattendirektivets krav på god ekologisk status. Detta innebär att det enligt vattendirektivet behöver vidtas åtgärder i de övriga kustvikarna för att nå god ekologisk status senast 2021.
Umeå kommuns inre kustvatten har måttlig/otillfredsställande status med medelvärdet 1,95. God status, enligt Havs- och vattenmyndighetens bedömningsgrunder, innebär ett värde på 3.
– Flera av vikarna är naturligt näringsrika och de får med gällande bedömningsgrunder sämre ekologisk status än vad vi bedömer att de borde ha. Vi tycker att det idag saknas bra bedömningsgrunder för de inre kustvikarna, säger Mats Nebaeus, biolog, Umeå kommun.
Kustnära inre vikar i Umeå kommun har naturligt näringsrikare vatten jämfört med vatten som ligger längre ut mot öppet vatten.
– Efter cirka 200 analyser av växtplankton, klorofyll och fosfor har medelvärdet för den ekologiska statusen blivit 2 (1,95). Om värdet för god ekologisk status utgår från detta medelvärde för de naturligt näringsrika inre kustvikarna så skulle 11 provtagningsstationer få god status, säger Mats Nebaeus, biolog, Umeå kommun.
Åtgärder för att nå god status
Flera vikar behöver utredas och enligt vattendirektivet behöver åtgärder vidtas för att nå god ekologisk status senast 2021.
– Det är en utmaning att få kustvikarna att nå en god ekologisk status. Men vi jobbar parallellt inom flera områden för att förbättra vattenkvaliteten, säger Andreas Sjögren, ordförande, miljö- och hälsoskyddsnämnden.
Umeå kommun arbetar med åtgärder inom flera områden för att vikarna ska nå god ekologisk status. Till exempel åtgärdsprogram för miljökvalitetsnorm, tillsyn av avlopp, industrier och jordbruk, VA-plan, planering av bebyggelse och samverkan i vattenråd.
Om rapporten och bedömningsgrunderna
Umeå kommun, Miljö- och hälsoskydd, har tagit prov på 23 kustvikar, de flesta under 2011-2014 men även under 2006. Provtagningsstationerna har valts ut mot bakgrund av känslighet för närsalttillförsel och behov inför till exempel detaljplanering och bygglovsprövning. Ekologisk kvot och status har bedömts för totalfosfor, klorofyll och växtplankton. Siktdjup har mätts men uteslutits i bedömningarna eftersom huvuddelen av områdena är grunda.
Havs- och vattenmyndigheten har tagit fram föreskrifter för bedömning av ekologisk status för ytvatten vad gäller kust, sjöar, vattendrag och grundvatten, HVMFS 2013:19. I dem står det att god status ska uppnås och god och hög status ska behållas. Flera kustvikar inom Umeå kommun har en vattenkvalitet som behöver åtgärdas för att nå god ekologisk status senast 2021.
Kontakt
Andreas Sjögren (S)
ordförande
miljö- och hälsoskyddsnämnden
Umeå kommun
070-330 53 68
andreas.sjogren@umea.se
Sofia Ekman (M)
vice ordförande
miljö- och hälsoskyddsnämnden
Umeå kommun
070-262 18 27
sofia.ekman@umea.se
Mats Nebaeus
biolog
Miljö- och hälsoskydd
Umeå kommun
090-16 16 79
mats.nebaeus@umea.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå kommun har 11 300 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här återfinns också västvärldens snabbaste bredband.