Pressmeddelande -
Pressinbjudan: Utomhuspedagogik och genus på programmet när europeiska städer byter erfarenheter om skolmat
Lärare, rektorer, kockar, strateger och koordinatorer från åtta olika städer i Europa besöker Umeå för att byta erfarenheter om att arbeta för mer hållbar och hälsosam skolmat.
Umeå saknar inte utmaningar kring skolmat, hälsa och miljö, men Umeå kommuns arbete med skolmaten väcker också intresse hos andra städer runtom i Europa. Torsdag 14 mars och fredag 15 mars får Umeå besök av företrädare från flera städer runtom i Europa, däribland annat belgiska Leuven och spanska Valencia.
Under de två dagarna som träffen pågår kommer deltagarna
- prova på utomhuspedagogik med Naturskolan
- äta skollunch på Maja Beskow skolan och Norra Ålidhemsskolan
- besöka restaurangutbildningen i Sävargården
- delta i workshops om
- samverkan med det omgivande samhället
- utbildningsmaterial
- genus och mat.
- åka en guidad busstur om det könade landskapet i Umeå.
Deltagarna kommer från åtta olika städer:
- Leuven, Belgien
- Nürnberg, Tyskland
- Wien, Österrike
- Essen, Tyskland
- Valencia, Spanien
- Bryssel (Rikolto), Belgien
- Stockholm (WWF Sverige)
- Seinäjoki, Finland
Pressinbjudan
Media hälsas välkomna till utomhusaktiviteten med Naturskolan på torsdag förmiddag. Deltagarna kommer att få ta del av hur Naturskolan arbetar med utomhuspedagogik och mat. Under passet kommer bland annat projektledare för SchoolFood4Change och Naturskolans enhetschef och pedagoger finnas tillgängliga för intervjuer.
Tid: Torsdag 14 kl. 10:00–12:00
Plats: Maja Beskowskolan, Naturskolans lokaler på Fridhemsvägen 12. Hitta hit
Kontakta gärna mig, Jennie Vennberg, i förväg om ni planerar att komma så kan jag hjälpa er på plats. Se kontaktuppgifter längst ner.
Bakgrund
Besöket genomförs som en del av projektet SchoolFood4Change som Umeå kommun är del i. Umeå kommun har beviljats EU-medel för att under fyra år arbeta med mer hållbar skolmat. I projektet är skolan och förskolan en central aktör tillsammans med Måltidsservice, Upphandling och Miljö- och hälsoskydd.
SchoolFood4Change ska sprida kunskap och driva förändring och projektet består av 33 olika partners spridda över Europa. Från Sverige deltar Malmö stad och WWF, Världsnaturfonden. Projektet går ut på att skapa en långsiktig övergång till hälsosamma och hållbara matvanor bland barn och unga genom att arbeta brett med skolor och skolmåltider.
Projektet fokuserar på tre saker:
- Driva på utvecklingen av hållbar och innovativ livsmedelsupphandling
- Stärka skolkockarna i syfte att ställa om till mer hållbara skolmåltider
- Whole School Food Approach (WSFA) som innebär att hela skolan ska vara delaktig i matfrågan, både vad det gäller vilken mat som serveras och hur man jobbar pedagogiskt med utmaningar kopplade till mat
Läs mer om SchoolFood4Change på umea.se
För mer information
Märta Streiffert, projektledare, SchoolFood4Change, Umeå kommun
070-590 01 82, marta.streiffert@umea.se
(arbetar deltid och kan vara svår att nå inför besöket)
Mirella Persson, biträdande projektledare, SchoolFood4Change, Umeå kommun
076-130 40 24, mirella.persson@umea.se
Relaterade länkar
Kategorier
Regioner
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.