Gå direkt till innehåll
Matida Hellqvist, Maktsalongen.
Matida Hellqvist, Maktsalongen.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Maktsalongen inleder programhösten på Kvinnohistoriskt museum

Torsdag 8 september inleds programhösten på Kvinnohistoriskt museum med föreläsningen ”En crash course i jämställdhet”, med Matilda Hellqvist från föreningen Maktsalongen.

Många tycker det är svårt att arbeta med jämställdhet. Var börjar arbetet? Vad behöver jag veta innan jag kan dra igång? Matilda Hellqvist reder ut olika begrepp och går igenom fakta, statistik och hur det ser ut med jämställdheten idag samt ger verktyg för att jobba jämställt. Matilda Hellström är FN-representant för Sveriges ungdomsorganisationer och ledamot i Svenska Unescorådet. 2015 och 2016 listades hon av TCO som en av framtidens 99 mäktigaste personer.

Under höstens programtillfällen finns en tydlig koppling till utställningen ”Berättelser i en stad” där programverksamheten kan ses som en fördjupning i berättelsen om Umeå och Västerbotten.

 - Fler och fler får upp ögonen för programkvällarna på Kvinnohistoriskt museum. Redan nu, när museet varit öppet för publik i lite mer än ett och ett halvt år, kan jag konstatera att programverksamheten håller på att utvecklas till en riktig publikmagnet. Ett tips: se till att komma i god tid, för att försäkra dig om en sittplats, säger Maria Perstedt, chef för Kvinnohistoriskt museum.

Några programpunkter hösten 2016:

8 september 18.00 – 19.00
Maktsalongen - en crash course i jämställdhet

Matilda Hellström från Maktsalongen reder ut olika begrepp och går igenom fakta, statistik och hur det ser ut med jämställdheten idag. Hellström avslutar med att prata om vad en kan göra för att jobba för jämställdhet på sin skola, på arbetsplatsen eller privat. Fri entré.

15 september 18.00 – 19.00
Moa Svan om Det riktiga landslaget

I samarbete med festivalen Women in Sport and Adventure. Fri entré.

22, 23, 25 september
Missionären av Malin Hellkvist Sellén

Lesbiska kristna missionärer i Västerbotten i början av 1900-talet, kan det verkligen ha funnits? Koreografen och konceptskaparen Malin Hellkvist Selléns nya föreställning Missionären påstår det och tar med dig på en resa där du möter kvinnor som på olika sätt bröt mot dåtidens normer och konventioner.
Samarrangörer: Kvinnohistoriskt museum, Västerbottens museum, Skellefteå kommun och Västerbottensteatern. En samproduktion med Norrlands Operan.

27 oktober 18.00 – 19.00
Kvinnohus nu!

Under tre månader 1983 ockuperade 100 kvinnor i Umeå ett hus i centrum - Gula Villan. De krävde att huset skulle få användas som kvinnohus. Kerstin Norlander från Kvinnohusföreningen berättar om ockupationen.

25 november 18.00 - 19.00
Umeå Kvinnojour

Gunilla Nordenfors och Agneta Lundström berättar om Umeå kvinnojour och dess historia.

Fler programpunker och mer information: www.kvinnohistoriskt.se
Med reservation för ändringar.

Press är välkommen att delta i programverksamheten. För mer information om en speciell programpunkt eller kontaktuppgifter till medverkande kontakta:

Linda Noreen
Programansvarig Kvinnohistoriskt museum
070-330 12 64 linda.noreen@umea.se

Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78 maria.hedberg@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia.
En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Vi vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden, för att tillsammans forma framtiden.

Kontakter

Maria Hedberg

Maria Hedberg

kommunikatör Kvinnohistoriskt museum 070-390 11 78