Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Plusresultat och större andel elever på kommunala gymnasieskolor

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden redovisar ett överskott på cirka 7,7 miljoner kronor efter augusti månad. Enligt prognosen för hela året blir överskottet 5,7 miljoner kronor. Det framgår av årets andra tertialrapport som också visar att andelen elever som väljer en kommunal gymnasieskola ökar.

Sammantaget redovisar alltså nämnden ett överskott. Men det finns relativt stora obalanser inom främst gymnasieverksamheten där en av skolorna bedöms gå mot ett stort underskott 2015. Här är strukturella åtgärder nödvändiga för att komma till rätta med underskottet.
– Nämndens planer kring en gemensam gymnasieby är en åtgärd som vi hoppas ska ge positiva effekter, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Kommunala gymnasieskolor populära
Efter den slutliga antagningen till gymnasiet framgår det att andelen elever som väljer en kommunal gymnasieskola har ökat med två procent till 81 procent. Allt fler elever väljer också att studera på hemmaplan. Exempelvis har antalet sökande till Liljaskolans gymnasieprogram i Vännäs minskat med cirka 50 procent de senaste två åren. Bland gymnasieskolorna finns tydliga variationer där Dragonskolan och Midgårdsskolan fortsatt är de mest populära skolorna.

Kombinera studier med arbete
Inom vuxenutbildningen har antalet sökande till yrkesutbildningar och distansutbildningar ökat. Däremot har antalet sökande till traditionell klassrumsundervisning minskat.
– Det är tydligt att umeåborna vill kunna kombinera studier inom vuxenutbildningen med arbete och familjeliv, påpekar Peter Vigren.
Regeringens satsningar på vuxenutbildning inklusive Yrkeshögskolan gör att samverkan mellan Arbetsförmedlingen (AF) och vuxenutbildningen har ökat under perioden. Vård- och omsorgsutbildningen är fortsatt den utbildning som är mest populär inom komvux.

På arbetsmarknadsområdet har samarbetsprojektet samverkan-skola-arbetsliv (SSA) som startade 2014 ytterligare utvecklats. Målet med projektet är att minska avhoppen från gymnasiet men också att fånga upp unga människor som är på väg att lämna gymnasieskolan, samt skapa förutsättningar för den unge att etablera sig på arbetsmarknaden. 

För mer information kontakta:
Peter Vigren (S)
Ordförande
070-549 46 99
peter.vigren@umea.se

Anders Sellström (KD)
Vice ordförande
070-540 12 12
anders.sellstrom@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 11 300 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här återfinns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Andreas Moberg

Andreas Moberg

kommunikatör Utbildning, gymnasie- och vuxenutbildningen 090-16 12 34, 070-633 28 22