Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Plusresultat och fortsatta effekter av pandemin

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden redovisar ett överskott på 12,2 miljoner kronor 2023. Överskottet beror till stor del på att statsbidrag för skyddsbehövande från Ukraina överstiger kostnaderna, samt lägre efterfrågan på vuxenutbildning. Inom gymnasieskolan syns fortfarande tydliga spår av pandemin när det gäller antalet elever som får en gymnasieexamen.

Gymnasieskolan har under hösten 2023 minskat kostnaderna och närmat sig en budget i balans på skolenheterna. Överskottet inom vuxenutbildningen beror främst på lägre volymer av köpt utbildning när det gäller allmän- och grundläggande vuxenutbildning. Det största överskottet finns inom arbetsmarknad och integration. Här varierar dock resultatet då arbetsmarknadsåtgärder redovisar ett minusresultat till följd av att verksamheten inte har fått full effekt på tidigare beslutade ambitionsminskningar.

Andelen avgångselever med gymnasieexamen efter läsåret 2022/2023 har ökat något från fjolårets 89 procent till 91 procent. Trots detta ligger inte resultaten på samma nivå som före pandemin. Det finns risk för att det kommer ta tid innan genomströmningen har återhämtat sig.
– Vi måste fortsätta att hantera effekterna av pandemin. Extra stödinsatser kommer att krävas då vi vet vi att en gymnasieexamen är en viktig skyddsfaktor för ett fullgott framtida liv, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

När det gäller elevernas genomsnittliga meritvärdespoäng sker en positiv utveckling. Meritvärdet har, jämfört med fjolåret, ökat med 0,69 till 14,38 meritvärdespoäng. Det innebär att meritvärdet har kommit upp i den nivå som rådde före pandemin.

En stark tillväxt och minskad arbetslöshet i regionen har resulterat i en stigande sysselsättningsgrad bland kommunens nyanlända. Det är framför allt personer med utbildning som haft en stigande sysselsättningsgrad medan de med låg utbildningsbakgrund fortsatt har svårigheter att etablera sig på arbetsmarknaden. Samtliga sjuttonåringar som sökte kommunalt sommarjobb inom ansökningstiden fick ett jobberbjudande.

För mer information kontakta:
Peter Vigren (S)
ordförande
070-549 46 99
peter.vigren@umea.se

Izabel Riedl (M)
vice ordförande
070-515 75 43
izabel.riedl@umea.se

Mariam Salem (MP)
2:e vice ordförande
070-485 19 36
mariam.salem@umea.se


Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Andreas Moberg

Andreas Moberg

kommunikatör Utbildning, gymnasie- och vuxenutbildningen 090-16 12 34, 070-633 28 22