Gå direkt till innehåll
På Röbäcks kyrkogård planeras för ett nytt krematorium. Föreslagen placering är norr om kyrkan, markerat med en vit cirkel i bilden.
På Röbäcks kyrkogård planeras för ett nytt krematorium. Föreslagen placering är norr om kyrkan, markerat med en vit cirkel i bilden.

Pressmeddelande -

Planbesked för nytt krematorium på Röbäcks kyrkogård

Byggnadsnämnden har gett ett positivt besked för att påbörja detaljplanearbete för ett nytt krematorium på Röbäcks kyrkogård. Det nya krematoriet är tänkt att ersätta det nuvarande på Norra kyrkogården som närmar sig slutet av sin livslängd.

– I framtiden kommer troligen Röbäcks kyrkogård att bli Umeås största och områdets storlek och omgivning lämpar sig väl för nytt krematorium. Platsen erbjuder både avskildhet och närhet till naturen, vilket är idealiskt för denna typ av verksamhet, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Röbäcks kyrkogård har en karaktär av skogskyrkogård med tall- och granskog och inrymmer kapell, ekonomibyggnader, gravplatser och minneslundar. Föreslagen placering av krematoriet är norr om kyrkobyggnaden. Exakt placering behöver utredas i planarbetet och beror på hur förutsättningarna för de olika platserna ser ut.

För att hantera transporter till krematoriet, beroende på placering, kan ny tillfart från Riksvägen komma att behövas.

Planområdet omfattar mark med både höga kultur- och naturvärden som kommer att beaktas noggrant i det fortsatta planarbetet. Eftersom området har flera registrerade fornlämningar, inklusive gravar och spår av förhistoriska bosättningar, kan en arkeologisk utredning bli aktuell beroende på byggnadens slutliga placering. Krematoriet är en tillståndspliktig verksamhet och därför kommer en strategisk miljöbedömning med miljökonsekvensbeskrivning att genomföras då genomförandet av planen kan medföra betydande miljöpåverkan.

Kontakt

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Robert Axebro (C)
vice ordförande
byggnadsnämnden
072-501 95 59
robert.axebro@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Niklas Forsgren

Niklas Forsgren

kommunikatör Samhällsbyggnad 090-161324