Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Plan för älvslandskapet på utställning från och med torsdag

Älven, med sitt kultur- och naturlandskap, utgör en unik tillgång för Umeå. En fördjupad översiktplan har nu tagits fram för att ta tillvara och utveckla de älvnära områdena på ett bättre sätt. Idag ställs planen ut. Nu börjar processen med att inhämta synpunkter

I planen behandlas frågor som tillgänglighet, turism och rörligt friluftsliv, risker, naturresurser och inriktning för ny bebyggelse. Målet är att skapa förutsättningar för friluftsliv och attraktivt boende med fokus på hållbar utveckling.

- I förlängningen ska fler människor, såväl umebor som turister besöka och använda sig av älvslandskapet. Det är därför viktigt att göra området mer tillgängligt. Av den anledningen föreslår vi ett sammanhängande gång- och cykelstråk från kommungränsen i Vännäs till Holmsund-Obbola, säger Royne Söderström, miljöstrateg och en av de tjänstemän som har arbetat med att ta fram planen.

Fem områden utvecklas för besökare

Fler besöksmål föreslås, planen pekar ut fem utvecklingsområden: Stornorrfors, Klabböle-Baggböle, Bölesholmarna, Backen och Umeälvens delta. Förslagen bygger i några fall på redan kända idéer och förslag, medan det för andra handlar om att skapa förutsättningar för nya näringar att utvecklas.

Tar tillvara Backens speciella historia

Ett av utvecklingsområdena rör kulturlandskapet på Backenområdet. En varsam komplettering av bebyggelsen har här föreslagits med hänsyn tagit till områdets höga värden för kultur, natur och landskapsbild. Dessutom förväntas området i takt med att staden växer få en allt större betydelse för rekreation och friluftsliv.

- Allt för få känner till att landshövdingen bodde och verkade här i nästan 50 år och det var här Umeå år 1588 fick sina första stadsrättigheter. Här föreslås möjligheter för näringar som café och naturpedagogik. Rosendahls trädgård på Djurgården i Stockholm är ett referensobjekt som kunde utvecklas i denna miljö. Återuppbyggnad av landshövdingebostället och att återskapa den av Linné beskrivna trädgården är ett annat, berättar Royne Söderström.

Nya bostäder söder om Ströms marina

Planen är restriktiv till ny bebyggelse i strandnära lägen, med ett undantag: området söder om Ströms marina (som i planen benämns Rävarumpan). I detta attraktiva läge finns plats för bostäder, samtidigt som strategin hela tiden är att allmänheten ska ha tillträde till det stadsnära och värdefulla älvslandskapet.

Samrådshandlingen finns tillgänglig i informationen på Stadshuset till den 22/12. Tre offentliga möten kommer hållas mellan 18:30-21:00 den 4/11 i Folkets hus, 18/11 i Grubbeskolan och 19/11 i Strömbäcks folkhögskola.

För mer information kontakta:

Royne Söderström
Projektledare och miljöstrateg
070-602 14 26
royne.soderstrom@umea.se

Lennart Holmlund (s), kommunstyrelsens ordförande

090-16 12 01, 070-5504785

lennart.holmlund@umea.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34