Gå direkt till innehåll
Nytt svensk-finskt projekt om invasiva främmande arter

Pressmeddelande -

Nytt svensk-finskt projekt om invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter ska minska och den biologiska mångfalden öka. Det är det långsiktiga målet för det nya treåriga gränsöverskridande projektet INSPIRE, som bland annat jobbar med att informera om och engagera markägare och allmänheten i bekämpningen av invasiva växter i Sverige och Finland.

Det är fastighetsägarens ansvar att bekämpa EU-listade, förbjudna arter så som jättebalsamin, jätteloka och tromsöloka. Ofta växer de över flera fastigheter och då är det helt avgörande att alla berörda hjälps åt med bekämpningen.

Gemensam bekämpning efter Bubäcken och Tavelån

Under sommaren kommer Länsstyrelsen tillsammans med berörda markägare, däribland Umeå kommun, arbeta med bekämpning av jättebalsamin efter två vattendrag på svenska sidan: Bubäcken och Tavelån.

– Målet är att skapa en gemensam, storskalig bekämpning tillsammans med alla fastighetsägare, berättar Åsa Laurell, naturvårdare på Umeå kommun.

Som en hjälp i arbetet kommer projektet att bygga upp en digital mötesplats där fastighetsägare som behöver hjälp med bekämpning kan möta volontärer och företag som vill göra en viktig insats för naturen.

– Längs Tavelån finns många bestånd av jättebalsamin. Kommunen äger mark högt upp i vattendraget och kommer i sommar att påbörja bekämpningen av växten i Ersforsen. Vi har bjudit in närboende att delta som ett sätt att öka medvetenheten om problemet med invasiva arter och att engagera dem i att hjälpa till i bekämpningen, säger Åsa Laurell.

Tavelån rinner genom Tavlefjärdens naturreservat innan ån når Bottniska viken. Länsstyrelsens mål är att jättebalsaminerna ska vara borta från reservatet inom sex år.

– Om det ska lyckas behöver alla fastighetsägare uppströms ta sitt ansvar eftersom jättebalsamin sprider sig effektivt med vatten, förklarar Åsa Laurell

Återställning av naturområden

Projektet ska också testa olika metoder för att restaurera områden som tagits över och förstörts av invasiva arter. För att återställa den ursprungliga naturmiljön kommer man bland annat att ta hjälp av lokalt anpassade fröblandningar, ängshö, pluggplantor och flytt av inhemska växter. En viktig del i projektet är att undersöka om bekämpning och restaurering kan göras parallellt för att snabbare återställa en plats.

Erfarenheterna kommer att sammanställas i en praktisk guide riktad framför allt till kommuner och andra myndigheter som kan vara stora markägare, till exempel Trafikverket.

Guide som varnar för invasiva växter

Projektet jobbar även för att öka medvetenheten och engagemanget hos trädgårdsnäringen i arbetet med invasiva arter.

För att underlätta för trädgårdsägare ska projektet ta fram en digital guide som visar olämpliga växter och ger förslag på alternativa växter som inte är eller riskerar att bli invasiva.

– Trädgårdsnäringen ligger bakom den största spridningen av invasiva arter och här ser vi ett stort behov av ökad kunskap. Både om vilka arter som redan är invasiva och vilka som riskerar att bli det, säger Åsa Laurell, naturvårdare och projektsamordnare för INSPIRE på Umeå kommun.

Ett gränslöst problem

Förutom Umeå kommun deltar även Länsstyrelsen Västerbotten, Vasa stad och finska Närings- miljö- och trafikcentralen i projektet.

Invasiva arter är ett av de globalt största hoten mot biologisk mångfald. Spridningen av redan etablerade arter såsom blomsterlupin och jättebalsamin fortsätter och nya invasiva arter dyker ständigt upp.

– De här arterna bryr sig inte om några gränser, det är bara genom att jobba storskaligt som vi kan stoppa spridningen. Att projektet finansieras av EU via Interreg Aurora-programmet ger oss möjligheter att jobba gränsöverskridande för att hitta effektiva metoder och arbetssätt, säger Linda Backlund, projektledare för INSPIRE på Länsstyrelsen.

Fakta

Vad är invasiva främmande arter?

Invasiva främmande arter är djur, växter eller svampar som tagit sig till Sverige med hjälp av människan. De tränger bort naturligt förekommande djur- och växtarter, skadar ekosystemet och kan ha negativa effekter på jord- och skogsbruk. Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden.

Mer om INSPIRE

INSPIRE är ett Interreg Aurora-finansierat projekt som pågår fram till hösten 2026. I projektet deltar Länsstyrelsen Västerbotten och Umeå kommun på svenska sidan. De finländska samarbetspartnerna är Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten och Vasa stad.

Rapportera dina fynd av invasiva arter i naturen

www.invasivaarter.nu

För mer information

Åsa Laurell, naturvårdare och projektsamordnare för INSPIRE och kommunens arbete med invasiva arter
asa.laurell@umea.se, 090-16 16 53

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Jennie Vennberg

Jennie Vennberg

kommunikatör Miljö- och hälsoskydd, hållbar utveckling, hållbar konsumtion 090-16 66 72