Gå direkt till innehåll
Så här ser förslaget till nya parkeringszoner ut. Zon A i centrum har blivit större, vilket innebär färre parkeringar och fler hållbara lösningar i det området.
Så här ser förslaget till nya parkeringszoner ut. Zon A i centrum har blivit större, vilket innebär färre parkeringar och fler hållbara lösningar i det området.

Pressmeddelande -

​Ny parkeringsnorm uppmuntrar hållbara lösningar

Byggnadsnämnden godkände idag förslaget till ny parkeringsnorm. Parkeringsnormen innebär bland att centrumzonen, som kommer att ha färre antal parkeringar, blir större och att fastighetsägare bereds möjlighet att ha färre parkeringar om de aktivt arbetar för ett miljövänligt resande. Parkeringsnormen börjar gälla när Kommunfullmäktige antagit den, vilket beräknas ske senast mars 2018.

– Parkeringsförsörjningen måste vara balanserad mellan tillgänglighet, markutnyttjande, stadens attraktivitet och ett hållbart transportsystem, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Det finns ett antal principiella ställningstaganden i parkeringsnormen:

Färre parkeringar i en större centrumzon

Centrumzonen (A), där antalet parkeringsplatser kan minskas, utökas till att omfatta ett större område. Centrumzonen har tillgång till mycket god kollektivtrafik och det finns många stråk för gående och cyklister.

Åtgärder för hållbart resmönster

Fastighetsägare ges möjlighet att minska sina parkeringsytor om de genomför åtgärder som främjar hållbart resande. En förutsättning är att fastigheten ligger inom 400 meters radie från en kollektivtrafikhållplats.

I centrumzonen (A) finns också möjlighet för så kallat ”grönt parkeringsköp” med möjlighet att minska bostads- och verksamhetsparkeringar. Motprestation är t ex att arbeta med Mobility management och beteendepåverkan, medlemskap i bilpool och goda faciliteter för cykelpendlare.

I Zon B kan fastighetsägare också få reducera parkeringsytan. Motprestation kan vara låsbar cykelparkering med eluttag, lådcykelpool, elcykelpool och cykelfaciliteter som t ex rum för underhåll av cyklar. Fler förslag på motprestationer ska arbetas fram.

Parkeringsplatser för personer med nedsatt rörelseförmåga samt parkeringsplatser för besökanden beräknas utifrån gällande parkeringsnorm och omfattas inte av reduceringarna.

Ny kategori bostäder när man beräknar parkeringsnorm

Bilinnehavet bland boende i små lägenheter samt studenter och ungdomar är i regel betydligt lägre än bland i övriga invånare. Därför införs en ny kategori för bostäder som är ≤ 35 m². Dessa bostäder får en lägre parkeringsnorm. Dessutom ska cykelparkeringsnormen särskilt beaktas när man planerar och ger bygglov.

Ansvar

Enligt plan- och bygglagen är det fastighetsägaren som bär ansvaret för att anordna parkering för sin fastighet. Kommunen har ett övergripande ansvar för parkeringsplaneringen och ska ange vilket parkeringsbehov som ska tillgodoses.

Parkeringsnormen ska antas av kommunfullmäktige i mars 2018.

Kontakt

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Alireza Mosahafi (MP)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-678 82 87

alireza.mosahafi@umea.se

Ämnen

Regioner




Umeå kommun har 11 900 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34