Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny fas i arbetet för utsatta EU-medborgare

Efter den 15 maj blir det en ny inriktning på samarbetet mellan Umeå kommun och Svenska kyrkan för de utsatta EU-medborgare som vistas i Umeå. Det blir bland annat ett tydligare fokus på insatser i EU-medborgarnas hemstäder i Rumänien.

Svenska kyrkan i Umeå och Umeå kommun har ett samarbete och gemensamt ansvarstagande för utsatta EU-medborgare. Samarbetet regleras genom ett avtal för ett idéburet offentligt partnerskap under perioden 28 januari 2016–15 maj 2017.

Akuthärbärge
Efter detta går kyrkans och kommunens samarbete in i en ny fas. Målsättningen är att tillsammans samverka med en hjälporganisation på plats i Rumänien i olika utvecklingsprojekt, där fler aktörer från civilsamhället har möjlighet att delta. Kommunen får inte ge ekonomiskt bistånd, utan deltar främst för att skaffa sig kunskap, bistå med information och rådgivning samt förmedla kontakter.

Umeå kommun kommer dessutom att ta initiativ till en överläggning med civilsamhällets aktörer för att skapa möjligheter för ett akuthärbärge under vinterhalvåret.

Tre pågående projekt
Utöver detta pågår, fram till september 2018, följande tre projekt som omfattar de utsatta EU-medborgarna i Umeå. I dagsläget är det omkring 70 personer.

”FRISK – fattigas rätt i svensk kontext” Läkare i världen

Målet är att deltagande personer ska:

  • erbjudas konkret hälsofrämjande stöd
  • tillsammans med de medverkande organisationerna och myndigheterna stärkas i sina möjligheter till delaktighet, egenmakt och möjlighet att både på kort och lång sikt och att ta tillvara sin rätt till hälsa

Läkare i världen samarbetar med samverkanspartner nationellt och lokalt.

"Make sense – Social inkludering för egenmakt för utsatta EU-medborgare i Norrland” Umeå-Sundsvall-Örnsköldsvik

Projektet syftar till att, precis som namnet säger, att med social inkludering och egenmakt skapa bättre framtida förutsättningar för den grupp EU-medborgare som vistas tillfälligt i Norrland.
Aktiviteterna sker i de mötesplatser som skapats i projektets respektive kommuner tillsammans med civilsamhällets aktörer, samt via uppsökande verksamhet. Mötesplatserna ger samhälls- och hälsoorienterad information och erbjuda utbildningsinsatser som exempelvis familjeplanering och rättigheter i det egna hemlandet.

”Digniti Omnia – Värdigare liv för alla” Svenska Kyrkan – Umeå pastorat

Projektet fokuserar på att stärka deltagarnas egenmakt på fyra olika områden: samhälle, e-inkludering, hälsa och språk. Inom varje område tar projektet ta fram ett antal verktyg och metoder som kan användas i kontakten med enskilda individer. Projektet erbjuder också olika former av utbildningar som genomförs av handledare, anställda eller volontärer, ofta i form av studiecirklar.
Projektet är en nationell samordning av arbetet med EU-medborgare som lever i utsatthet. I projektet ingår Svenska kyrkan, dess samarbetsorganisationer, representanter för andra organisationer inom civila samhället samt det offentliga.

Mer information:

Ahmet Gümüscü
samordnare, utsatta EU-medborgare
Umeå kommun
090-16 12 53
072-518 46 87
ahmet.gumuscu@umea.se

Kenneth Nordgren
kyrkoherde
Svenska kyrkan
090-200 26 05
072-539 10 55
kenneth.nordgren@svenskakyrkan.se

Ämnen

Kategorier

Regioner




Umeå kommun har 11 900 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Mattias Mitz

Mattias Mitz

Presskontakt Press Officer +46 70 495 51 34