Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu går startskottet för Renmarkstorgets förvandling

Renmarkstorget ska få en ny utformning som bjuder in till möten mellan generationer. Tekniska nämnden gav klartecken att gå vidare med upphandling av konsult.

Under 2023 genomfördes en medborgardialog om Renmarkstorgets funktion och utformning. Mer än 8 000 synpunkter samlades in.

– Renmarkstorget bör ha en egen identitet i en intimare skala, med en grön karaktär. De stora evenemangen behöver inte rymmas på torget och därför finns andra möjligheter till möten mellan människor, i olika åldersgrupper, säger Christina Bernhardsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

En viktig del i identiteten, vilket också framkom i medborgardialogen, är Stig Lindbergs fontänskulptur. En utgångspunkt i projektbeskrivningen som nu antagits av tekniska nämnden är att fontänen ska bli kvar på den plats den har idag.

– Handel och servering ska fortsatt vara väsentliga inslag men även andra, allmänna sittplatser ska finnas. Torgets fina sollägen ska tas tillvara. Vi hoppas också att torgets nya utformning ska bjuda in till lek för barn och möten mellan generationer, säger Stefan Nordström (M), vice ordförande i tekniska nämnden.

I projektbeskrivningen fastslås syftet med torgets omvandling, att det ska vara attraktivt och välfungerande. Renmarkstorget ska komplettera Rådhustorget som är platsen för manifestationer, tal och evenemang och kan därför få en intimare skala med en grönare gestaltning.

Dagens funktioner, till exempel uteserveringar och matvagnar ska fortsatt ha sin plats på torget. Medborgarnas synpunkter som framkommit i dialogen ska tas tillvara. Lekmöjligheterna och mötet mellan barn och äldre ska utvecklas.
Torget ska vara tryggt och säkert och ha en god tillgänglighet. Ombyggnationens miljöpåverkan ska beaktas.

Nu ska en konsult upphandlas och ett koncept för gestaltning skatas fram. Det ska redovisa en tydlig arkitektonisk idé, hur den tar tillvara identifierade värden, samspelar med sin omgivning och bidrar till att utveckla staden. Materialet kommer att fungera som viktiga underlag i diskussioner och samråd med tekniska nämnden, fastighetsägare och andra intressenter angående torgets framtida utveckling.

Projekteringen ska resultera i ett komplett förfrågningsunderlag samt bygghandling för ombyggnation av Renmarkstorget inklusive kostnadsberäkning. Samordning med samtliga ledningsägare ingår i konsultens uppdrag. Vissa delar av projekteringen kan ske parallellt med skissfasen.

Samtliga kostnader inklusive projektering och byggkostnad för projektet ska inrymmas i den budgeterade summan 50 miljoner kronor.

Umeå kommuns webbplats kan du ta del av förslaget som beslutades av tekniska nämnden den 22 februari 2024.

Kontakt

Christina Bernhardsson (S)
Tekniska nämndens ordförande
070-622 04 22
christina.bernhardsson@umea.se

Stefan Nordström (M)
Tekniska nämndens vice ordförande
070-690 79 39
stefan.nordstrom@umea.se

Karin Isaksson
Chef teknik- och fastighetsförvaltningen, Umeå kommun
090-16 14 39
karin.isaksson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Olof Bergvall

Olof Bergvall

Kommunikationschef Teknik och fastighetsförvaltningen