Pressmeddelande -
Musiker från Irak får fristad i Umeå
Bokhandlaren, musikern och musikläraren Basim Ahmed Jamal, från Irak, har anlänt till Umeå som fristadsperson. Basim lämnade sin hemstad Mosul efter att ha blivit fängslad och misshandlad av IS på grund av sitt yrke och sin sysselsättning. Fristadsprogrammet innebär att Basim erbjuds ett stipendium, ett tryggt boende samt kontakt med nätverk inom kulturen. Syftet är att Basim fritt ska kunna arbeta inom sitt konstområde.
– Det är glädjande att Umeå nu kan hälsa sin första fristadsperson välkommen och att vi nu äntligen kan fullfölja kommunfullmäktiges intentioner. Basim kommer från en plats där yttrandefrihet och demokrati inte existerar. Att erbjuda honom en fristad i Umeå är ett sätt att visa vårt engagemang för alla modiga kulturskapare runt om i världen, vi gör en bra sak, samtidigt som det kan bli ett tillskott till Umeås kulturliv, säger Tomas Wennström, ordförande i kulturnämnden.
När IS tog kontroll över Mosul stängdes flera enheter vid universitet där Basim arbetade. All musikrelaterad verksamhet förbjöds och Basim arresterades och misshandlades.
Under tiden i Umeå är det Basims förhoppning att ta upp sin musikaliska karriär. Basim hoppas också kunna forska, skriva och översätta böcker om arabisk musik. Basim har sällskap av sin hustru, Rihab Hussein Ali Alsaigh, författare och poet.
Basims bakgrund
Basim startade sin musikaliska resa i slutet av 1970-talet på ett ungdomscentrum i Mosul. Efter avslutade studier vid Institute of Fine Arts i Mosul startade han Ninevah kvartetten. Parallellt med detta undervisade han också studenter på Fine Arts Institute for Girls. Under 1990-talet kompletterades arbetet med att starta en bokhandel, Al-Rihab bookshop, som var den första bokaffären i Mosul som lånade ut begagnade böcker till läsare. Bokhandeln blev fort också en mötesplats för blivande författare, musiker med flera i Mosul. Medan han fortsatte sin musikaliska karriär jobbade han parallellt med den litterära tidningen al-Saudha’i. Basim har också en Masters från Music Department, College of Arts från universitetet i Baghdad.
ICORN – International Cities Of Refuge Network
ICORN heter den organisation som arbetar med fristäder. Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att verka fritt i sitt hemland. Idag är rörelsen breddad och inkluderar bland annat musiker och bildkonstnärer. Umeå har varit medlem i ICORN sedan 2016. Medlemmarna består av städer och regioner som erbjuder skydd åt hotade konstnärer samt främjar konstnärlig yttrandefriheten, gästfrihet och internationell solidaritet.
Boka träff med Basim
Finns intresse av att träffa Basim för en intervju ber vi er kontakta Leif Mårtensson, koordinator för fristadsprojektet.
Kontakt
Leif Mårtensson
koordinator för fristadsprojektet
leif.martensson@umea.se
090-16 33 52
070-556 16 49
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå kommun har 11 900 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.