Pressmeddelande -
Kvinnohistoriskt museum - en plats för reaktion, aktion, skratt och debatt
I november öppnar Kvinnohistoriskt museum i kulturhuset Väven i Umeå. På en yta av 700 kvm finns möjlighet till programverksamhet samt flera ytor för utställningar.
Kvinnohistoriskt museum diskuterar föreställningar om kön och makt, identitet och historia. En plats för reaktion, aktion, skratt och debatt. Museet vill ge nya perspektiv på det förflutna, belysa samtiden för att tillsammans med andra forma framtiden.
- Kvinnohistoriskt museum ska lyfta in kvinnor i historieskrivningen för att synliggöra strukturer och idéer om manligt och kvinnligt.
- Det finns stora viktiga frågor som utmanar samhällen världen över; ekonomi, klimat, migration och jämställdhet. Museet ger Umeå en väg in i jämställdhetsdebatten. Detta är en mycket viktig framtidsfråga, både lokalt, nationellt och globalt, säger Maria Perstedt, museichef, Kvinnohistoriskt museum.
Utställningar och innehåll
Kvinnohistoriskt museum erbjuder spännande utställningar som känns, hörs och går rakt in i hjärtat. Museet vill överraska, vända och vrida på saker och ting.
- Vad du än förväntar dig så ska du bli överraskad. Vi kommer jobba med tematiska utställningar, som tar avstamp i vår samtid, med rötter i vår historia. Berättelser kommer att skildras med hjälp av ljud, ljus, bild och film, häftiga scenografier och starka känslor, säger Maria Perstedt.
Lokaler och ytor
Kvinnohistoriskt museum har en yta på 700 kvm. Lokalerna ligger på plan fyra i kulturhuset Väven och delar våningsplan med stadsbibliotekets barn- och unga avdelning, två filmsalar
och en multisal. Från museets lokaler ges en fantastisk utsikt över Umeälven och Rådhusparken.
Entré och reception
Receptionen med ett unikt starkt grafiskt uttryck, är den plats där museets grundläggande berättelse tar sin fysiska början. Besökaren får en kontext, en introduktion till museet. Receptionens utformning ska uppmuntra till häng, interaktion och diskussion.
Den kilformade planlösningen ska ge besökaren en känsla av öppenhet och välkomnande.
Utställningsrum och samlingsplats
Kvinnohistoriskt museums utställningar är inte bara föremål - utan även en plats för möten, workshops, diskussioner och debatter, kurser och fördjupningar.
Rummet blir en naturlig samlingsplats - dynamiskt till både innehåll och form. Flexibiliteten, med rörliga väggar, ger utrymme för kreativitet och pågående förändring.
Galleriet
Korridoren som leder mellan black box och husets glasfasad har arbetsnamnet ”Galleriet”. Det är ett annorlunda och spännande utställningsrum som med många intressanta exponeringsmöjligheter och en utsiktspunkt med möjlighet att se ut över staden.
”Black box”
Det andra utställningsrummet som går under arbetsnamnet ”Black box” är ett annorlunda, spännande och mer slutet rum. Det är ljudisolerat för berättelser med ljud, ljus, bild och film, för häftiga scenografier och starka känslor.
Rummet kommer att rymma en introduktionsutställning, som förklarar vilka frågor och perspektiv museet tänker arbeta med och hur. Det har även en längre visningstid än de andra utställningsytorna. Introduktionsutställningen kommer att utvecklas och förändras och ska vara rolig, intressant och komplex nog att besöka om och om igen.
Kontaktpersoner
Sigrid Körling
kommunikatör
Kvinnohistoriskt museum
Umea kommun
sigrid.korling@umea.se
Maria Perstedt
museichef
Kvinnohistoriskt museum
Umeå kommun
072-534 10 53
maria.perstedt@umea.se