Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kompetensförsörjning och ökande behov fortsatta utmaningar för äldrenämnden

Under 2023 har äldreomsorgens verksamheter haft högre kostnader än budgeterat. Kostnadsökningarna beror utöver inflation och indexökningar på ett ökat antal ärenden inom både hemtjänst och hemsjukvård. Äldrenämndens årsbokslut visar dock ett resultat på +0,3 miljoner kronor, och överskottet beror på inkomna statsbidrag.

Nämnden har under året hanterat ett prognosticerat underskott, där budgetavvikelse till stor del beror på högre kostnader än budgeterad nivå inom alla verksamheter. Kostnadsökningarna är en följd av bland annat ökade volymer inom hemtjänst och hemsjukvård, köp av verksamhet, högre lönenivåer och ökade kostnader för livsmedel, hygien- och sjukvårdsmaterial samt transportkostnader. Tillskott av statliga medel i form av prestationsbidrag har gjort att nämndens prognos och resultat kraftigt förbättrades under året.

Behoven av insatser blir allt större med en ökande andelen äldre, samtidigt som det blir svårare att rekrytera utbildad personal. Fokus under året har därför varit förebyggande arbete och kompetensförsörjning, i och med den omställning som äldreomsorgen genomgår.

– Vi fortsätter arbeta på det sätt som hjälper oss möta välfärdens utmaningar. Det gör vi genom att förebygga för fler friska år, samverka med andra aktörer, kompetensförsörja och använda oss av välfärdstekniska lösningar och digital teknik för ökad självständighet, säger Carin Nilsson, äldrenämndens ordförande.

Ett gott exempel är att alla som ansöker om hemtjänst numera erbjuds ett besök från arbetsterapeut i syfte att se över hemmiljön och erbjuda enklare hjälpmedel. Detta arbete har under året resulterat i att 33 personer återtagit sin ansökan och klarar sig utan insatser från hemtjänsten.

Fler hemtjänsttimmar

Antalet beviljade hemtjänsttimmar har stadigt ökat de senaste åren. Hemtjänst och hemsjukvård har högre kostnader än budgeterat, då behoven har ökat bland annat på grund av tidigare utskrivningar från sjukhuset och mer komplexa behov av stöd hos den äldre.

Samtidigt minskar både beläggningen på och antalet ansökningar om vård- och omsorgsboende. Vid årsskiftet fanns ingen kö till dessa boenden och alla personer med beslut kunde erbjudas plats. En minskning av antalet ansökningar om särskilt boende ses även nationellt.

Ökad nöjdhet inom hemtjänsten

Den årliga nationella brukarenkäten visar en ökad nöjdhet inom hemtjänsten i Umeå. Resultatet på 90 procent nöjda brukare i Umeå är högre än för riket, som ligger på 86 procent.

Inom särskilt boende ligger resultatet kvar på samma nivå som förra året med 69 procent nöjda brukare, vilket är något lägre än rikets resultat på 78 procent. Flertalet områden har visat förbättring, så som bemötande, förtroende, sociala aktiviteter och måltider.

Satsningar på teknik och digitalisering

Under året har hemtjänsten genomgått flera stora förändringar, så som införandet av inköp via beställning och digitala lås. Hemsjukvården har tagit ett omtag kring införandet av läkemedelsgivare, som kunnat ersätta inbokade hembesök för totalt närmare 100 000 läkemedelsdoser.

Trygghetsskapande teknik i form av sensorer hade vid årsskiftet installerats i 430 lägenheter inom vård- och omsorgsboende. Implementeringen fortsätter under kommande år.

Tillägg till årsbokslut

Under sammanträdet lade S ett tilläggsyrkande om att information om brister i hemtjänsten tillsammans med fördelning av timmar per brukare mellan intern och extern hemtjänst 2019-2023 ska biläggas årsbokslutet för 2023. Yrkandet bifölls efter votering (7-4). KD reserverade sig i förmån för eget yrkande.

Mer information

Carin Nilsson (S)
ordförande
äldrenämnden
Umeå kommun
070-681 37 53
carin.nilsson@umea.se

Veronica Kerr (KD)
vice ordförande
äldrenämnden
Umeå kommun
070-259 55 95
veronica.kerr@umea.se

Åsa Bäckström (V)
2:e vice ordförande
äldrenämnden
Umeå kommun
070-202 95 12
asa.backstrom@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Cecilia Sondell

Cecilia Sondell

Kommunikatör Äldreomsorg 070-955 36 08