Pressmeddelande -
Kommunens landsbygdsprogram går ut på remiss
Ett reviderat program för hållbar landsbygdsutveckling med initiativ som behöver tas i Umeå kommun för att stärka kommunens landsbygdsmål går nu ut på remiss. Det enligt ett beslut i kommunstyrelsens planeringsutskott. Allmänheten bjuds in att tycka till om programmet fram till den 11 februari.
– Idag sker en tredjedel av befolkningstillväxten i Umeå kommun utanför tätorten Umeå. Fram till år 2050 väntas landsbygden och tätorterna utanför stan växa med cirka 30 000 nya invånare. För att kunna möta detta så behöver kommunens resurser och planering samordnas på ett mer träffsäkert sätt än tidigare, vilket detta program kommer att bidra till, säger Janet Ågren, ordförande i kommunstyrelsens planeringsutskott.
Umeå kommun har sedan 2018 ett landsbygdsprogram som visar hur kommunen ska jobba med landsbygdsutveckling. Programmet utgår från det övergripande målet att Umeå landsbygd ska vara en attraktiv plats för boende, näringsliv, föreningar och besökare och där hållbar tillväxt, livskvalitet och samverkan är i fokus.
Sedan programmet antogs har mycket hänt inom landsbygdsområdet. Exempelvis har Umeå kommun bildat ett landsbygdsutvecklingsråd där politik, idéburen sektor, näringsliv och universitet samlas för att diskutera en hållbar landsbygdsutveckling. Det regionala samarbetet inom landsbygdsutveckling har också förstärkts, inte minst via Umeåregionens nya leaderområde Idériket Umeåregionen 2030 och Biosfärområdet Vindelälven-Juhttátahkka. Allt som allt har det skapat behov av att uppdatera programmet från 2018 för att det ska bli så aktuellt och träffsäkert som möjligt.
Åren 2022–2023 har ett stort arbete pågått att revidera Program för hållbar landsbygdsutveckling. Fokus har varit att få till en så samskapande process som möjligt för att få bättre förståelse för såväl landsbygdens som nämndernas förutsättningar, utmaningar och möjligheter. Dialoger och workshops har hållits med både föreningar och företagare på Umeå landsbygd, samt med politiker och verksamheter från kommunen. Umeå kommuns landsbygdsutvecklingsråd har fungerat som en särskild remissinstans.
– Landsbygden är viktig för tillväxten i Umeå kommun, det gäller inte minst näringslivet och företagens möjligheter att skapa arbetstillfällen. Det finns ett stort engagemang för landsbygdsutvecklingen i kommunen, många vill bidra, vilket är väldigt positivt och det ger bra förutsättningar för arbete med programmet, säger Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå kommun.
I samband med att programmet går ut på remiss planeras en turné med träffar i ett antal byar. Syftet med träffarna är att berätta om programmet och uppmuntra boende och verksamma att tycka till. Till varje träff ordnas ett förmingel där boende och verksamma i bygden kan träffa och prata med representanter från olika verksamheter på kommunen, exempelvis Bygglov, Fritid eller Miljö och hälsoskydd.
Fram till den 11 februari har allmänheten möjlighet att tycka till om programmet. Det går bra att lämna synpunkter direkt på webben, mejla eller skicka synpunkter via post.
Ta del av programmet här: www.umea.se/landsbygdsprogram
Turnéplan för fysiska träffar:
- 6 dec – Sörmjöle bygdegård
- 11 dec – Botsmarks bygdegård
- 14 dec – Tavelsjö Bygdegård
- 10 jan – Bullmarks kyrka
- 11 jan – Sörfors skola
Träffarna hålls mellan kl. 19.00 – 20.30. Förmingel mellan kl. 18.00-19.00.
Mer information:
Janet Ågren (S)
ordförande i kommunstyrelsens
planeringsutskott
Umeå kommun
070-610 47 85
janet.agren@umea.se
Anders Ågren (M)
kommunalråd
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se
Jennie Bergvall Kalén
Utvecklingsstrateg landsbygdsfrågor
Umeå kommun
090-16 14 74
jennie.bergvall.kalen@umea.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.