Gå direkt till innehåll
Resultatet i undersökningen Jämlika liv blir underlag för utveckling av folkhälsa i Umeå kommun.
Resultatet i undersökningen Jämlika liv blir underlag för utveckling av folkhälsa i Umeå kommun.

Pressmeddelande -

Kommunen genomför stor folkhälsoundersökning

Vart fjärde år genomför Umeå kommun folkhälsoundersökningen Jämlika liv. Senast genomfördes undersökningen år 2020, och nu är det dags igen. Den digitala enkäten Jämlika liv 24 har skickats ut till uppemot 8 000 invånare från 16 år och uppåt i Umeå kommun, och förhoppningen är att så många som möjligt kommer att delta. Sista svarsdatum för undersökningen är fredag 25 oktober. De som inte kan eller vill svara på enkäten digitalt får möjligheten att besvara enkäten på papper. Pappersenkäter skickas ut via post.

– Sedan förra omgången vi genomförde Jämlika liv har det skett stora förändringar i samhället. Vi har haft en pandemi, inflationen har ökat och det har brutit ut krig – sådant kan ge utslag på hälsan, säger Peter Thuresson, statistiker på Umeå kommun som projektleder undersökningen.

Samhällsförändring

Sedan den tidigare undersökningen, Jämlika liv 20, har vi brottats med Corona, vi har haft en ökad inflation med stigande matpriser och minskade reallöner, det vill säga generellt sett mycket tuffare ekonomiskt. Vidare pågår krig i vårt närområde som innebär ökade globala spänningar. Så det finns mycket som definitivt har inverkan på vårt mående. Det finns även ökad desinformation inom olika områden. Till exempel om nyttan av vaccinationer och förtroendet för institutioner. Detta riskerar också att påverka kommuninvånarnas framtida hälsa.

Umeå kommuns lokala undersökning bland ungdomar 13 till 18 år, Unga, visade vid senaste undersökningen 2022 en minskad framtidstro och optimism. Ungaenkäten genomförs vartannat år och pågår i år parallellt med Jämlika liv.

Enkätfrågor

Undersökningen Jämlika liv är indelad i områdena hälsa, livsvillkor och levnadsförhållanden samt levnadsvanor. Frågorna gäller till exempel upplevd hälsa, sömn, ekonomi, boende, motion, mat- och tobaksvanor. Med undersökningen kommer de lokala skillnaderna och likheterna i hälsa inom kommunen att synas.

Lokalt viktig undersökning

I Sverige görs flera nationella undersökningar om folkhälsa, men Umeå kommun ser ett värde i att undersöka folkhälsan just här i Umeå med omnejd. Då kan Umeås politiker fatta beslut om sådant som gynnar just dig som bor och verkar här i vår kommun. Med resultat från den tidigare undersökningen, Jämlika liv 20, har kommunen nu för första gången ett jämförelse-år då de analyserar svaren från årets undersökning.

Några insikter från 2020

Resultaten från Jämlika liv 20 visade att många i kommunen upplever att hälsan är bra, men det är färre äldre och personer som har funktionsnedsättning som svarat att de mår bra. Flera menar att de skulle klara en större oväntad utgift, men det finns skillnader beroende på socioekonomiskt typområde. Många i kommunen motionerar, men var fjärde person når inte upp till rekommendationerna om tillräcklig motion.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Mia Han

Mia Han

kommunikatör 090-16 62 71