Pressmeddelande -
Hur mår Unga i Umeå?
Just nu får Umeås ungdomar i åldrarna 14-19 år besvara en enkät om deras liv och hälsa i skolan, på fritiden och hemma. De får bland annat svara på frågor om hur de ser på sina möjligheter till delaktighet och inflytande, uppväxtvillkor och vanor när det gäller fysisk aktivitet, mat, alkohol och droger.
— Ungas hälsa påverkar hela livet oavsett om de befinner sig i skolan, på fritiden eller hemma. Vi hoppas att så många som möjligt svarar för att ge tyngd till resultatet. Det är ett viktigt stöd för att vi gemensamt ska kunna samarbeta kring förebyggande insatser som kan ge effekt på ungas livsmiljö i Umeå kommun, säger Camilla Tunell, ordförande i styrgruppen för unga-enkäten.
Enkäten utgör ett underlag för beslutsfattare, ledare, medarbetare och ungdomar i arbete med ungdomars livs- och arbetsmiljö. I Umeå finns 13 lokala förebyggande råd med representanter från skola, fritidsgårdar, socialtjänst och polis som arbetar med stöd och aktiviteter i ungdomarnas närmiljö. En målsättning är även att få med landstinget.
— Undersökningar av ungas folkhälsa i Umeå har pågått i många år med några års mellanrum. Nu och framåt ska vi följa resultatet av ungas hälsa vartannat år och använda resultatet i vårt systematiska kvalitetsarbete. En viktig utgångspunkt är fungerande samverkan mellan aktörer som kan bidra till kunskap och förbättring, säger Ann-Christine Gradin, områdesansvarig för tillväxt och välfärd Unga inom Umeå kommun.
Ett övergripande resultat offentliggörs den 8 maj 2014.
Fakta:
Enkäten genomförs med stöd av klassansvarig lärare under en lektion via webb i åk 7-10 samt gymnasiet för att få så många svarande som möjligt. Undersökningen pågår 10 februari till 21 februari. Senaste mätningen gjordes 2010 och i år har den förbättrats och är därför i stora delar inte jämförbar med för fyra år sedan. Kranskommuner som deltar är Robertsfors, Bjurholm, Vindeln, Vännäs och Nordmaling.
För mer information:
Camilla Tunell
ordförande i enkätarbetet
070-330 50 15
Seth Åberg
processledare UmeBrå
samordnare i arbetet med förebyggande råd
070-253 58 15
Ämnen
Kategorier
Regioner