Gå direkt till innehåll
Höstljus startar 25 oktober. Foto: Fredrik Larsson
Höstljus startar 25 oktober. Foto: Fredrik Larsson

Pressmeddelande -

Höstljus är tillbaka och sätter färg på Umeå

25 oktober är Höstljus tillbaka igen med ett 40-tal ljuskonstverk som sätter färg på Umeå under årets mörkaste dagar. Tema för året är Med nya ögon och bland nyheterna finns installationer från studenter på Konsthögskolan vid Umeå universitet och ett samarbete mellan Kulturskolan och Bris där barn kommer skapa ett lysande konstverk i höstmörkret.

– Höstljus gör stadskärnan mer levande och har blivit en uppskattad tradition, säger Elin Jonsson, centrumledare på Visit Umeå.

Sara Hedlund, landskapsingenjör och projektledare för Höstljus, tillägger:
– Solen visar sig alltmer sällan, och snön har ännu inte kommit. Ljusinstallationerna gör stor skillnad under den här mörka tiden på året. De inte bara lyser upp staden, utan bidrar också till en tryggare och mer levande miljö.

Årets tema handlar om återupptäckande – att stanna upp och se staden med nya perspektiv genom kreativa och tankeväckande ljusinstallationer. Lekfulla och färgstarka inslag blandas med mer subtila verk, där även mörkret spelar en viktig roll och ger staden ett nytt sken. Nya platser och berättelser, tidigare dolda, kommer att träda fram under festivalen. Höstljus pågår från 25 oktober till 15 november, och några av installationerna, som "Stjärnhimmel" och flera ljusskulpturer, kommer att stanna kvar över jul.

Förskolebarnens traditionella lyktparad i Vänortsparken, som vanligtvis avslutar festivalen, anordnas i år den 22 november.

Festivalen i år erbjuder inte bara ljusinstallationer, utan också en litteraturvandring och ett samarbete mellan Kulturskolan och Bris. Litteraturvandringen arrangeras av Regionbiblioteket, där lokala författare tolkar ljusinstallationerna via appen "Härlitt". Samarbetet mellan Kulturskolan och BRIS handlar om att ge plats åt barns konst i det offentliga rummet.

– Barn har inte bara rätt att uttrycka sina tankar och åsikter, utan också att bli tagna på allvar, säger Klara Enmark, projektledare för Bris och initiativtagare till projektet som går att läsa om i ett tidigare pressmeddelande.

Fakta om Höstljus

Höstljus startade 2005 och anordnades varje år fram till 2013. När evenemanget återupptogs 2020 var förhoppningen att ljuset åter skulle ge en stämningshöjande effekt på stadskärnan och skapa ytterligare besöksanledningar till centrum. Läs mer om Höstljus: visitumea.se

Mer information

Sara Hedlund
landskapsingenjör, Umeå kommun
090-16 21 29
sara.hedlund@umea.se


Elin Jonsson 
centrumledare, Visit Umeå
070-699 06 27
elin.jonsson@visitumea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Emma Fogelström

Emma Fogelström

Kommunikatör Teknik och fastighet

Relaterat innehåll

Foto: Fredrik Larsson

Pressinbjudan: Höstljus 2024

Välkommen till pressvisning av årets upplaga av ljusfestivalen Höstljus. Torsdag 24 oktober klockan 17.00 med start i Lars Widding-parken och därefter promenad i stadskärnan.