Pressmeddelande -
Haga skolområde Hörselspåret får börja terminen med nyrenoverade lokaler på Hagaskolan
Hagaskolan och förskolan Haga är ett kompetenscentrum som arbetar med Umeås alla barn och elever från 1-19 år som har hörselnedsättning. Just nu renoveras Hagaskolan för att bland annat anpassa lokalerna och förbättra tekniken. Nu vid vårterminens start får Hörselspåret flytta in i nyrenoverade lokaler medan ombyggnaderna fortsätter i lokalerna för högre årskurser.
Hög kompetens inom hörselområdet
Inom Hagaskolan och Haga förskola finns en samlad kompetens och utrustning som stödjer barnen att utvecklas både kunskapsmässigt och socialt som övriga barn och elever.
Här arbetar barnskötare, förskollärare, fritidspedagoger, specialpedagoger och lärare som kan kommunicera med teckenspråk eller tecken som stöd. På förskolan Haga finns en särskild avdelning, Trollgrottan, som vänder sig till barn med hörselnedsättning, hörapparat/ cochleaimplantat eller hörande barn som har döva föräldrar.
På Hagaskolan finns hörselspår, klasser med både hörande elever och elever med hörselnedsättning. I verksamheterna finns den senaste utrustningen och tekniken för att underlätta vardagen för barn och elever. Det handlar om ljuddämpande utrustning på väggar och i tak, genomtänkt placering av möbler, hörselslingor och mick som används av lärare och elever i undervisningssituationer.
Stödja barn i andra förskolor och skolor
En viktig del i arbetet är också att stödja andra förskolor, grundskolor och gymnasieskolor genom ambulerande verksamhet. Fyra hörselpedagoger utbildar andra pedagoger och stödjer elever med hörselnedsättning för att bedöma och förbättra inlärningsmiljön utifrån behov.
– Barn med hörselnedsättning kan gå här eller på annan förskola eller skola och få stöd genom våra hörselpedagoger som kommer ut till förskolan och skolan, säger Eva Salander, rektor för
hörselverksamheten.
Lärarnas förhållningssätt är långt viktigare för inlärningen än teknikstöd.
– Vi använder en datorsimulator för att skapa förståelse för vad hörselnedsättning innebär så att andra tänker på hur man talar vänd till den med hörselskada, eller vikten av att en elev med
hörselnedsättning sitter i rätt del av ett klassrum så de kan höra sina kamrater och vara en del av gemenskapen, säger Stig Johansson, tidigare rektor men nu pensionerad.
– Det kan också handla om att se över något så självklart som hur belysningen ser ut i ett rum eftersom munnens rörelser är en viktig förutsättning att se för den med hörselnedsättning. Eller att ljuddämpande absorbenter sitter på rätt vägghöjd utifrån barnens ålder, fortsätter Stig.
Hagaskolan blir modell för genomtänkta miljöer
Hagaskolans personal har ett nära samarbete med hörcentralen och habiliteringen på landstinget, de ansvarar för T-slingor och hörselapparaterna och lagar när utrustning går sönder. Övrig hörselteknisk utrustning, elevmikrofoner, ansvarar nu kommunen för och den är samlad på Hagaskolan för utlåning. Hagaskolan byggs om under läsåret 2010/2011 för att vara ett
kunskapscentrum inte bara för barn med hörselnedsättning utan också grundsärskolan inom kommunen.
– Skolan är till stor del byggd av tegel och det har varit en utmaning att skapa lämpliga lokaler. Men det intressanta är då hur man löser detta i befintliga lokaler och vi välkomnar andra att besöka oss för att se hur vi ska skapa bra miljöer, säger Eva Salander, rektor för hörselverksamheten.
– Det viktiga är också att skapa flera tillgängliga ytor så att elevernas undervisning inte begränsas till ”hemklassrum” där enbart hörselteknisk utrustning finns, säger Stig Johansson.
Möjligheten att bo kvar
I hörselverksamhetens arbete ingår också att besöka Kristinaskolan i Härnösand (grundskola) och riksgymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro. Studiebesök, erfarenhetsutbyte och hörselgrupper för identitetsskapande anordnas årligen.
– I Umeå kommunen finns behov att stödja 110 barn med hörselnedsättning från 1-19 år och det har varit en jämn siffra över åren. Det känns bra att vi kan erbjuda stödet på hemmaplan och att familjer kan välja att bo kvar i Umeå, säger Eva Salander.
För frågor eller besök, kontakta
Eva Salander
Rektor för hörselverksamheten, 090-16 26 80, 070-299 99 80
Gabrielle Hultdin
Informatör, 090-16 12 33, 070-345 12 33