Gå direkt till innehåll
Bilden visar en illustration av hur gång- och cykelbroarna planeras att placeras. Broarna sammanlänkar Norra Ön med Teg och konstnärligt Campus. Illustration: White arkitekter
Bilden visar en illustration av hur gång- och cykelbroarna planeras att placeras. Broarna sammanlänkar Norra Ön med Teg och konstnärligt Campus. Illustration: White arkitekter

Pressmeddelande -

Gång- och cykelbroar tidigareläggs i planarbetet för Norra Ön

Nya gång- och cykelbroar till Norra Ön planeras för att binda ihop de centrala delarna av Umeå. Nu tidigareläggs planarbetet för två av broarna för att öka möjligheterna att ta del av det stadsmiljöavtal som Umeå kommun har beviljats.

– Delningen av detaljplanen skapar en bättre flexibilitet att jobba med parallella processer för de olika utredningar och tillståndsprocesser som krävs, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

2019 beviljades Umeå kommun ett så kallat stadsmiljöavtal för medfinansiering av gång- och cykelkopplingar till Norra Ön. Avtalet omfattar nya broar, förbindelser över Ön samt kopplingar till och förbättringar av befintliga gång- och cykelvägar på Tegs- respektive stadssidan. För att ta del av avtalet krävs att broarna är tagna i bruk senast år 2029.

För att öka möjligheten att ta del av stadsmiljöavtalet har nu byggnadsnämnden fattat beslut om att dela detaljplanen för Ön i två delar. Den nya detaljplanen som hanterar de norra gång- och cykelbroarna bryts ut som en första etapp. Genom att dela upp detaljplanen skapas möjlighet att komma vidare med planeringen av broarna samtidigt som kommunen parallellt fortsätter med planarbetet för övriga delar av Norra Ön.

Centerpartiet yrkade på återremiss för att få tydligare information inför ett beslut om att dela upp detaljplanerna.

– Vi är i grunden positiva till utvecklingen av Norra Ön, men vi tycker att det finns för många osäkerheter för att vi ska kunna gå vidare och planlägga gång- och cykelbroarna innan vi vet hur detaljplanen för hela ön blir, säger Robert Axebro (C), byggnadsnämndens vice ordförande.

Nämnden beslutade enligt tjänstemännens förslag att planläggningen av gång- och cykelbroarna ska genomföras i en separat detaljplan.

– Det är viktigt med en broförbindelse över älven. För att broarna ska vara möjliga att bygga krävs också att vi bygger för bostäder och verksamheter på ön, men vi har inte tagit beslut om att bygga några broar och ser inte att det hindrar oss från att separera planläggningen av gång- och cykelbroarna från resten av detaljplanen för Norra Ön, säger Mikael Berglund (S).

Tidplan

Detaljplan för broetapp påbörjas omgående och samordnas med kommande tillståndsprocess för vattenverksamheten. Detaljplan för övriga delar av Norra Ön fortsätter parallellt där nästa skede i planprocessen är granskning.

Kort fakta om Norra Ön

Planarbetet för Norra Ön påbörjades 2016 och planförslaget möjliggör för 2800 bostäder, verksamhetslokaler, en grundskola, två förskolor, samlade parkeringslösningar samt tre nya gång- och cykelbroar och en ny bil-, gång- och cykelbro. Broarna skapar nya genvägar genom Umeå och ökad närhet till älven.

Förslag till detaljplanen för Norra Ön var ute på samråd i början av 2021. Efter samrådet har omfattande arbete kring framför allt stabilitet och erosion samt artskydd tagits fram, bland annat med anledning av inkomna yttranden. Detta har lett till att tidplanen för detaljplanen för Norra Ön har förskjutits.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Robert Axebro (C)
vice ordförande
byggnadsnämnden
072-501 95 59
robert.axebro@umea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Jennie Vennberg

Jennie Vennberg

kommunikatör Miljö- och hälsoskydd, hållbar utveckling, hållbar konsumtion 090-16 66 72