Pressmeddelande -
Fritidsnämndens verksamhetsplan och budget för 2025 beslutad
Under kommande år ska fritidsnämndens verksamheter bland annat fokusera på upprustning av Grössjön, gratis lovaktiviteter och andra aktiviteter inom ramen för Umeå växer tryggt och säkert samt en större genomlysning av samtliga bidragsberättigade föreningar. Det beslutade fritidsnämnden vid sitt sammanträde i november där verksamhetsplan och budget för 2025 beslutades.
Under 2025 kommer nämnden bland annat prioritera att rusta upp Grössjöns friluftsområde samt höja statusen på friluftsbad, vandringsleder, grillplatser och motionsspår. Även aktiviteter under den brottsförebyggande och trygghetsskapande samverkansstrukturen Umeå växer tryggt och säkert (UVTS) kommer att prioriteras. 2024 har fokus legat på samverkan med föreningslivet och projektet På ungas hemmaplan, de fokusområdena kvarstår under 2025 men man kommer också att prioritera gratis lovaktiviter inom ramen för UVTS.
– Fritidsnämndens verksamheter tillsammans med Umeås föreningsliv är otroligt viktiga när det kommer till att ta ett socialt och förebyggande ansvar i vårt samhälle. Genom UVTS och de extra medel som tillskjuts vill vi uppmuntra föreningar att utveckla nya verksamheter samt att arbeta mer uppsökande och nå ut till barn och unga som ännu inte är aktiva i föreningslivet, säger Ari Leinonen (S), ordförande i fritidsnämnden.
Genomlysning av alla bidragsberättigade föreningar under året
Umeå kommuns stöd till ideella föreningar är en viktig förutsättning för ett fritt och demokratiskt föreningsliv. Samtidigt pekar Brottsförebyggande rådet på vikten av aktivt arbeta för att förebygga och motverka välfärdsbrott och därför kommer förvaltningen under 2025 att prioritera en större genomlysning av alla bidragsberättigade föreningar.
– Den här granskningen ska vi dels göra för att bygga ett robust, rättvist och förtroendeskapande bidragssystem i Umeå kommun. Men de stora vinsterna ligger i att vi på sikt kommer kunna stärka den demokratiska infrastrukturen i föreningarna. För samtidigt som vi granskar kommer vi också att initiera stöd och utbildningar till föreningar som behöver det, säger Joline Göttfert (M), vice ordförande i fritidsnämnden.
Efter ett yrkande från Moderaterna och Centerpartiet uppdrog fritidsnämnden till förvaltningen att analysera varför andelen flickor som besöker fritidsgårdar och mötesplatser för unga har minskat, samt ta fram en handlingsplan i syfte att få fler flickor som besökare.
Moderaterna och Centerpartiet hade ytterligare yrkanden som avslogs. (M) och (C) reserverade sig till förmån för sina egna yrkanden. Yrkandena specificeras i sammanträdets protokoll.
Fokus på att behålla och utveckla befintliga medarbetare
Inom fritidsnämnden finns i huvudsak inga betydande utmaningar när det kommer till kompetensförsörjning vilket ger ett fokus på att behålla och utveckla befintliga medarbetare samt att fortsatt utveckla nämndens attraktivitet för framtida rekrytering. Resultatet i medarbetarenkäten visar på en välmående och attraktiv organisation.
Genom att arbeta med kompetensutveckling och intern rörlighet ska medarbetarnas vilja och möjlighet att stanna kvar inom förvaltningen stärkas. Chefer i förvaltningen ska samtidigt ges förutsättningar till ett närvarande och engagerat ledarskap – som riktvärde ska en chef inte ha fler än 30 medarbetare.
Budget för 2025
Fritidsnämnden har för 2025 tilldelats en driftram om 158,7 mnkr. Jämfört med 2024 innebär det en ökad ram på 5,2 mnkr varav 2 mnkr är specificerade till de prioriterade satsningarna Umeå växer tryggt och säkertoch föreningslivet samt friluftsliv och vandringsleder. Resterande medel, 3,2 mnkr fördelas till fritidsförvaltningens verksamheter för att täcka löne- och indexuppräkningar.
Fritidsnämnden har beviljats 15,7 mnkr i investeringsmedel för 2025. Av de medlen går 9,4 mnkr till reinvesteringar i badanläggningar, fritidsgårdar, fordon samt idrotts- och fritidsanläggningar. De återstående 6,3 mnkr används till att byta två konstgräsplaner under året.
Mer information
Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se
Joline Göttfert (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-750 08 13
joline.gottfert@umea.se
Stefan Hildingsson
fritidsdirektör
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.