Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fritidsnämnden gör ett underskott trots ökade intäkter

Fritidsnämndens verksamhetsuppföljning för 2023 är klar och visar ett underskott på cirka 5,3 miljoner kronor där drygt 4,1 miljoner avser SM-veckan. Även inflationen påverkade resultatet negativt. Mer positivt var att nämndens intäkter ökade under året vilket bland annat beror på att antalet uthyrda timmar i anläggningar ökat.

SM-veckan, som genomfördes i Umeå sommaren 2023, dras med ett underskott på grund av framförallt ökade kostnader för el och fiberdragning för SVT samt anpassningar av arenor. Underskottet belastar fritidsnämndens resultat och därför begär nämnden en hemställan hos kommunstyrelsen att skriva av det i årsbokslutet.

Nämndens kostnader visar en negativ avvikelse mot budget på drygt 7 miljoner kronor. Detta vägs upp av ökade intäkter som visar en positiv avvikelse mot budget på cirka 6 miljoner kronor vilket bland annat beror på ökad uthyrning av anläggningar och tillfälliga intäkter för projekt.

– Vi bedömer att 2023 är det första normala året efter pandemin då vi kunnat hålla alla våra anläggningar öppna och antalet uthyrda timmar har ökat med cirka 15 procent jämfört med 2022. Att Nolia-mässan hölls i Umeå under året har också bidragit till det, säger Ari Leinonen (S), ordförande fritidsnämnden.

Underskottet i fritidsnämndens ordinarie verksamhet, cirka 1,1 miljoner kronor, beror främst på inflationen med stora kostnadsökningar på bland annat el, lokalhyra, fjärrvärme och drivmedel. Badverksamheten gör ett underskott på drygt 6,5 miljoner kronor vilket främst beror på inflationen men också uteblivna intäkter då Navet hölls stängt för allmänheten under SM-veckan och Storsjöhallen höll stängt vid ombyggnation av reception och restaurang. Övriga badanläggningar nådde sina intäktskrav.

Budget för investeringar

Av investeringsbudgeten på cirka 15,9 miljoner kronor användes knappt 7,9. Det beror främst på att upphandlingen av två konstgräsplaner som skulle bytas ut blev överklagad och arbetet hanns inte med under 2023. Bytet av konstgräsen kommer istället att ske under 2024. Budgeten för bygga på Norrbyskär upparbetades inte och överskottet på drygt 1 miljon kronor föreslås ombudgeteras till 2024.

Fokusområden inom program för social hållbarhet

Program för sociala hållbarhet syftar till att bidra till att uppnå kommunens ambitioner att motverka ökade skillnader mellan medborgarna genom att bygga kommunen och verksamheterna så jämlikt och jämställt som möjligt och aktivt arbeta för att skapa goda livsvillkor för alla. Fritidsnämnden bidrar på flera olika sätt, under 2023 har man bland annat genomfört projektet På ungas hemmaplan för att testa en metod för att motverka ungdomskriminalitet i ett tidigt skede och främja goda relationer mellan Fritid, polis och ungdomar. Inom lovsatsningen arrangerar Fritid, andra förvaltningar och föreningar aktiviteter för barn och unga under skolornas lov. Föreningslivet beviljas stöd för lovaktiviteter och under 2023 genomfördes cirka 40 aktiviteter varav hälften på sommarlovet.

Under 2023 har fritidsnämnden även stöttat föreningslivet med cirka 30 miljoner kronor i form av olika föreningsstöd samt med subventionerad hyra av bad- och idrottsanläggningar för att möjliggöra en bredd av aktiviteter i kommunen. Cirka 60 procent Umeå kommuns barn och ungdomar har deltagit i en föreningsverksamhet med aktivitetsbidrag.

– Föreningslivet med dess ideella krafter är en grundpelare i vårt samhälle och vi i fritidsnämnden har under 2023 bland annat beviljat driftsbidrag till cirka 100 föreningar för att möjliggöra aktivitetsytor för barn, ungdomar och vuxna i sin närmiljö, säger Joline Göttfert (M), vice ordförande fritidsnämnden.

Minskad sjukfrånvaro inom förvaltningen

Fritids samtliga verksamheter arbetar med organisatorisk social arbetsmiljö och 2023 års medarbetarenkät visar på en hög upplevelse av trivsel och en god arbetsmiljö inom förvaltningen. Under året har sjukfrånvaron förbättrats jämfört med föregående år (4,8 procent jämfört med 5,9 procent) och så även andelen långtidsfriska (65 procent 2023 jämfört med 55 procent 2022). Det som påverkar både korttidsfrånvaro och andel långtidsfriska är de många virussjukdomar som drabbat medarbetarna under året.

Andelen heltidsanställda (90 procent) och tillsvidareanställda (93 procent) ligger klart över uppsatta mål för 2023. All nyrekrytering sker med erbjudande om heltidsanställning.

Mer information

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se

Joline Göttfert (M)
vice ordförande
fritidsnämnden
070-750 08 13
joline.gottfert@umea.se

Stefan Hildingsson
fritidsdirektör
070-343 26 80
stefan.hildingsson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Kontakter

Sara Stenberg

kommunikatör Fritid 090-16 12 33