Pressmeddelande -
Fortsatt starkt resultat i medarbetarenkät vid Umeå kommun
Årets medarbetarenkät i Umeå kommun visar starka och stabila resultat där faktorer som Arbetsorganisation och Lika rättigheter och möjligheter får hög skattning, medan faktorer som Återhämtning får ett något lägre. Även i år är deltagandet i enkäten högt, med en svarsfrekvens på 85,2 procent.
– Jämfört med förra året är resultatet väldigt stabilt. Den höga svarsfrekvensen, men också hög skattning när det gäller lika rättigheter och möjligheter, pekar på att medarbetarna har hög grad av tillit och förtroende för organisationen. Hög skattning för den här typen av faktorer gör att medarbetare stannar längre och dessutom lockar vi fler till Umeå kommun, säger Karin Ahnqvist, HR-direktör i Umeå kommun.
Den årliga medarbetarenkäten i Umeå kommun består av ett stort frågebatteri som rör allt från arbetsmiljö och ledarskap till frågor om utvecklingsmöjligheter, men också mer ingående frågor om förekomst av diskriminering på arbetsplatsen. Resultaten redovisas för chefer och medarbetare från en övergripande nivå ner till enhetsnivå. Enkätresultaten redovisas på ett sådant sätt att ingen enskild medarbetares svar kan identifieras.
Det område som visade bäst resultat i årets enkät finns precis som förra året Arbetsorganisationen där det genomsnittliga resultatet uppgick till 5,4 av 6 möjliga. Karin Ahnqvist konstaterar att det är ett bra resultat som dessutom har varit förhållandevis stabilt i Umeå kommun de senaste åren.
Medarbetarna skattade i hög grad kännedom om målen för den verksamhet där de arbetar, avgränsningar för sitt eget arbete, förväntade resultat och hur deras arbete ska utföras. Enkäten visar vidare höga omdömen när det gäller respektfullt bemötande från kollegor och chefer.
En ny bakgrundsfråga för året i enkäten, som även fick viss mediauppmärksamhet, var den som berörde etnisk bakgrund. När man nu har delat upp svaren så visar enkäten inga skillnader mellan de fyra olika grupperna; svensk, europeisk, nationell minoritet och annan etnisk tillhörighet. Den övergripande skattningen är 5,0–5,1 av 6 möjliga. Karin Ahnqvist anser att detta är ett positivt besked.
– Ja det är mycket positivt eftersom vi övergripande utifrån svaren ser att medarbetare trivs i Umeå kommun oavsett etnisk bakgrund. Det är viktigt för kommunen som arbetsgivare att följa upp så att diskriminering inte sker och underlaget från enkäten är en del i det arbetet, säger Karin Ahnqvist.
Även om det finns många positiva resultat i enkätsvaren finns det också utmaningar. Ett exempel är medarbetarnas upplevda förutsättningar för återhämtning som i årets enkät fick ett resultat på 4,4 av 6 möjliga. Området Återhämtning består av påståenden om arbetstider, raster och pauser, möjlighet att arbeta i lugnare takt efter arbetsintensiva perioder, tid för reflektion och möjlighet att lägga tankar på jobbet åt sidan på ledig tid. Faktorn Ork att göra andra saker efter arbetsdagens slut fick skattningen 4,0.
– Vi såg ett närmast identiskt svar när det gäller återhämtningsfrågorna i förra årets enkät och många likheter under åren före det. 4,0 är ett långt ifrån dåligt resultat och det speglar sannolikt rätt väl hur arbetslivet ser ut idag. Men vi är inte nöjda. Just dessa faktorer ändras inte i en handvändning, därför är det mycket viktigt att följa utvecklingen och fortsätta arbeta med återhämtning i vårt systematiska arbetsmiljöarbete, säger Karin Ahnqvist.
Mer information:
Karin Ahnqvist
HR-direktör
Umeå kommun
070-550 79 12
karin.ahnqvist@umea.se
Ämnen
Regioner
Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.