Pressmeddelande -
Fokus på brukares självständighet inom socialtjänsten
2012 var ett intensivt år för socialtjänsten där brukarfokus, kvalitetsarbete, anpassningar av ledningsorganisation samt förberedelser inför ny kommunorganisation varit aktuella uppdrag. Fortsatta utmaningar finns inom individ- och familjeomsorgen och när det gäller personalens sjukfrånvaro, enligt det årsbokslut som socialnämnden tog del av vid sammanträdet 30 januari.
Verksamheterna har i hög grad koncentrerat sig på att stärka brukares förmåga att leva ett självständigt liv genom att exempelvis formulera individuella mål i biståndsbeslut, utveckla genomförandeplaner samt stöd i att komma ut i arbetslivet. Inom flera verksamheter har man dessutom utvecklat brukarråd, husmöten och anhörigträffar för att ge bättre förutsättningar för brukare att påverka sin vardag.
– Det är ett bra årsbokslut som lyfter fram det som verksamheterna har lyckats med och samtidigt belyses det som måste förändras. Sjukfrånvaron måste sänkas och kostnaderna för placeringar i HVB (hem för vård och boende) ska följas upp ännu mer, säger Veronica Kerr (KD), första vice ordförande, socialnämnden.
Gränsöverskridande samverkan är en förutsättning för en välfungerande god vård och omsorg och har utvecklats under året. Ett exempel på framgångsrik samverkan under året är Multi7-projektet där äldreomsorgen tillsammans med primärvården bedriver ett omfattande arbete med att förbättra vården för och omsorgen om de mest sjuka äldre.
För socialtjänsten som helhet minskade sjukfrånvaron under året medan korttidsfrånvaron på vissa håll varit orimligt hög, där har analys och åtgärder skett. När det gäller heltidsfrågan återstår en hel del arbete. Ett gott exempel är dock den kommunala hemtjänsten, som har en hög grad av heltidstjänstgörande medarbetare (95 procent av medarbetarna inom den kommunala hemtjänsten arbetar heltid).
– Kommunstyrelsens arbetsutskott har tagit beslut om 25 miljoner kr för att användas för åtgärder inom äldreomsorgen. Syftet är att på sikt ställa om resurser från visstidsvikariekostnader till fastanställd personal med goda arbetsvillkor, dvs minska antalet delade turer. För Umeå kommun är detta helt i linje med den tagna jämställdhetsstratetgin, säger Åsa Bäckström (V), andra vice ordförande i socialnämnden.
Kostnadsutvecklingen har under året varit stabil och socialnämnden som helhet uppvisar ett plusresultat. Resultatet bedöms till stor del bero på fördröjningar i byggandet av nya handikappboenden. Individ- och familjeomsorgen har under året haft höga kostnader för externa placeringar och kommer under 2013 följa alla placeringar noggrant för att säkerhetsställa att brukaren får rätt stöd.
– Som socialnämndspolitiker känner jag mig stolt över verksamhetsresultatet totalt sett såväl finansiellt som verksamhetsmässigt. En stor del av överskottet i ekonomin beror på ej uppstartade verksamheter men bortsett från det är resultatet positivt. Det finns områden i verksamhetsredogörelsen samt internkontrollplanen som behövs ses över, förtydligas och förbättras. Men sammantaget en stor eloge för 2012 års verksamheters genomförande till personal och ledning, säger Ove Persson (S), ledamot, socialnämnden.
Ämnen
Kategorier
Regioner
Umeå kommun har 11 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå har länge haft en stadig tillväxt. Här bor strax under 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. Genom en både tidig och omfattande utbyggnad av stadsnätet har Umeå västvärldens snabbaste bredband. En följd av en mångårig satsning på kultur är utnämningen till Europas kulturhuvudstad 2014.